Sinipyrstö

Sinipyrstö

Tarsiger cyanurus

Tunnista sinipyrstö äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Yleinen

Sinipyrstö on euraasialaisen taigavyöhykkeen laji, jonka levinneisyys ulottuu Fennoskandian itäosista Venäjän keski- ja itäosiin sekä Mongolian pohjoisosiin, Kiinaan ja Japaniin; talvehtimisalueet ovat pääasiassa Etelä- ja Kaakkois-Aasiassa. Laji on levittäytynyt länteen, ja se suosii luonnontilaisia, iäkkäitä kuusimetsiä. Suomessa sinipyrstö on 1950-luvulta alkaen levittäytynyt uudistulokas, jonka pesimäkanta on pitkällä aikavälillä vahvistunut vuosittaisesta vaihtelusta huolimatta. Pesimäalueiden ulkopuolella se on harvalukuinen, etenkin etelässä ja lännessä.

Tiesitkö tätä?

  • Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa sinipyrstöhavainnot painottuvat syyskuun lopun ja marraskuun alun välille; keväällä laji on vielä harvalukuisempi harhailija.
  • Sinipyrstökoiras saa täyden sinisen värinsä vasta toisena tai kolmantena elinvuotenaan; nuoret koiraat laulavat naaraan näköisinä.

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Kaikissa puvuissa sininen pyrstö ja oranssinpunaiset kyljet sekä valkoinen kurkku. Koiras juhlapuvussa on yläpuolelta kauttaaltaan sininen ja alapuolelta valkea; naaras ja nuori ovat ruskeansävyisiä, mutta sinertävä pyrstö ja oranssit kyljet erottavat ne muista samannäköisistä varpuslinnuista.

Heimo

rastaat

Koko

Pieni (varpunen)

Värit

sininen, oranssi, valkoinen

Elinympäristön kuvaus

Pesii havupuuvaltaisissa metsissä taigavyöhykkeellä, erityisesti luonnontilaisissa ja iäkkäissä kuusikoissa, joissa on aluskasvillisuutta. Aasiassa tavataan laajemmin erilaisissa metsissä ja myös puutarhoissa.

Ruokavalio

Pääosin hyönteissyöjä, joka poimii saaliin maasta ja kasvillisuudesta ja nappaa sitä lyhyillä pyrähdyksillä lennosta; pesimäajan ulkopuolella syö myös marjoja ja siemeniä.

Käyttäytyminen

Muuttolintu, jota saapuu levinneisyyden länsireunalle runsaammin lämpiminä loppukeväinä. Ruokaillessaan se kärkkyy saalista oksilta ja tekee lyhyitä syöksyjä, usein pyrstöään värisyttäen. Koiras laulaa kirkasta ja voimakasta, leppälintua muistuttavaa säettä puiden latvuksista.

Lähteet

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.32816

Tutustu myös