Mustakaularastas

Mustakaularastas

Turdus atrogularis

Tunnista mustakaularastas äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Melko harvinainen

Mustakaularastas pesii Siperian havumetsävyöhykkeen keskiosissa Uralilta Baikaljärven seudulle ja talvehtii eteläisessä Aasiassa Kazakstanin eteläosista Omaniin ja Saudi-Arabiaan sekä Pohjois-Intiaan ja Bangladeshiin. Laji risteytyy levinneisyysalueensa itä- ja kaakkoisosissa punakaularastaan kanssa. Euroopassa se on satunnainen harhailija, joka liittyy usein räkättirastasparviin. Suomessa mustakaularastas on satunnaisharhailija ja valtakunnallinen harvinaisuus: vuoden 2022 loppuun mennessä se on havaittu 69 kertaa, joista osassa risteymää ei ole voitu poissulkea; selvästi risteymäpiirteisiä yksilöitä on dokumentoitu seitsemän. Havainnot painottuvat loppusyksystä alkukevääseen, ja yksilöt liittyvät usein räkättirastasparviin pihlajanmarjoilla.

Tiesitkö tätä?

  • Haliaksella mustakaularastas on havaittu kahdesti, vuosina 2008 ja 2012, molemmat lokakuun lopulla.
  • Mustakaularastas ja punakaularastas risteytyvät, ja risteymien vuoksi osaa yksilöistä ei voi määrittää varmasti.

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Hieman punakylkirastasta kookkaampi, harmaanruskea rastas. Juhlapukuisen koiraan selvin tuntomerkki on musta kurkku ja rinta; muistuttaa punakaularastasta, jonka koiraalla kurkku ja rinta ovat ruosteenpunaiset. Naaraiden ja nuorten lintujen määrittäminen on hankalampaa, ja risteymät vaikeuttavat sitä entisestään.

Heimo

rastaat

Koko

Keskikokoinen (rastas)

Värit

harmaa, ruskea, musta, valkoinen, keltainen

Elinympäristön kuvaus

Pesii havu- ja sekametsissä, etenkin aukkojen reunoilla ja jokilaaksoissa, usein vesiuomien varsilla tai soistuneilla alueilla, vuoristoissa noin kahden kilometrin korkeudelle saakka.

Ruokavalio

Syö pääasiassa maasta etsimiään matoja, hyönteisiä ja muita pieniä selkärangattomia; lisäksi monenlaisia marjoja ja jonkin verran siemeniä.

Käyttäytyminen

Pitkänmatkan muuttaja, joka pesii yksittäin tai löyhinä ryhminä. Rakentaa ruohosta ja ohuista oksista savella sidotun pesän matalalle kasvillisuuteen tai joskus maahan. Talvella kokoontuu usein suuriin sekaparviin muiden rastaiden kanssa ja etsii ravintonsa tyypillisesti maasta.

Lähteet

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.33115

Tutustu myös