Mustapäätasku

Mustapäätasku

Saxicola rubicola

Tunnista mustapäätasku äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Melko harvinainen

Mustapäätaskun pesimäalueet kattavat suurimman osan Länsi- ja Etelä-Euroopasta, Luoteis-Afrikan rannikkoseudun, Etelä-Skandinavian lounaisimpia osia sekä Itä-Eurooppaa Puolan eteläosista Ukrainaan ja Mustanmeren rannikolle. Se on monin paikoin paikkalintu tai lähimuuttaja. Lajista tunnetaan kaksi alalajia: rubicola eteläisillä ja itäisillä sekä hibernans pohjoisilla ja läntisillä esiintymisalueilla. Suomessa mustapäätaskua tavataan jokavuotisena pikkuharvinaisuutena; havainnot painottuvat kevääseen, ensimmäiset jo maaliskuun lopulla ja valtaosa huhti–toukokuun alkupuoliskolla, kun taas syksyllä laji on huomattavasti harvalukuisempi.

Tiesitkö tätä?

  • Haliaksella mustapäätasku on havaittu kolmesti vuoden 2022 loppuun mennessä: toukokuun lopussa 1999, toukokuun alussa 2013 ja kesäkuun alussa 2019.
  • Euroopan vanhin rengastettu mustapäätasku on ollut saksalainen, vähintään 8 vuotta 10 kuukautta vanha yksilö.

Ääntely

Laulu
Kutsu
Varoitusääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Juhlapukuinen koiras on helppo tuntea: pää on musta, kaulassa leveä valkoinen sepel, rinta oranssi, selkä tumma ja yläperä tumma tai kirjava. Syksyiset nuoret linnut ja naaraat ovat joskus hankalasti erotettavissa pensastaskusta, mutta niiltä puuttuu selvä vaalea silmäkulmajuova. Äänet ja laulu poikkeavat pensastaskusta.

Heimo

rastaat

Koko

Pieni (varpunen)

Värit

musta, oranssi, ruskea, valkoinen

Elinympäristön kuvaus

Kuivat, lyhytkortiset avomaat, nummet ja pensaikkoiset vuorenrinteet.

Ruokavalio

Pienet ja keskikokoiset hyönteiset sekä muut selkärangattomat; pyydystää saaliinsa sekä lennosta että maasta ja kasvillisuudesta.

Käyttäytyminen

Monin paikoin paikkalintu tai lähimuuttaja, joka istuu usein pensaiden latvoissa. Pesä on maassa mättäässä tai matalassa kasvillisuudessa.

Lähteet

Ääni: Sonothèque ADVL, XC919288, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/919288

Ääni: wilmet sebastien, XC929828, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/929828

Ääni: Joost van Bruggen, XC432235, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/432235

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.32953

Tutustu myös