Ruskouunilintu

Ruskouunilintu

Phylloscopus fuscatus

Tunnista ruskouunilintu äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Melko harvinainen

Ruskouunilintu on uunilintu, jonka levinneisyys ulottuu Ob-joelta Keski- ja Etelä-Siperian sekä Mongolian halki Sahalinille ja etelässä Keski-Kiinaan. Se talvehtii Intian itäosissa, mantereisessa Kaakkois-Aasiassa ja Kaakkois-Kiinassa, ja maailman kanta on luokiteltu elinvoimaiseksi. Lintuja harhautuu syksyisin säännöllisesti Eurooppaan, etenkin itäisten virtausten myötä. Suomeen ruskouunilintu harhautuu vuosittain: havaintoja on kertynyt vuoteen 2022 mennessä 142 aikavälillä 25.9.–13.11., joista noin 80 % lokakuussa; esiintyminen on siperianuunilintuun verrattuna myöhäisempää. Havainnot painottuvat rannikolle ja ulkosaariston lintuasemasaarille.

Tiesitkö tätä?

  • Vuodelta 2020 tunnetaan heinäkuinen ruskouunilinnun reviirihavainto Lapista.
  • Haliaksella ruskouunilintu on havaittu vuoteen 2022 mennessä seitsemän kertaa, joista neljä yksilöä rengastettiin.

Ääntely

Kutsu

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Tiltaltin kokoinen pieni uunilintu; päältä ruskehtava ja alta vaaleampi, harmahtava, selvä silmäkulmajuova. Erottuu tiltaltista ja pajulinnusta kerttumaisella, naksahtelevalla ”tak”-äänellä. Liikuskelee usein maassa ja matalassa kasvillisuudessa piilotellen.

Heimo

kertut

Koko

Pikkuinen (hippiäinen)

Värit

ruskea, valkoinen, harmaa

Elinympäristön kuvaus

Pensaikot ja tiheiköt matalassa kasvillisuudessa; tyypillisiä ovat soiden ja jokivarsien pensaikot.

Ruokavalio

Hyönteissyöjä; ravintona pääasiassa selkärangattomat.

Käyttäytyminen

Liikkuu usein aivan maanrajassa ja matalassa kasvillisuudessa piilotellen. Syksyn sääolot ja pesimämenestys vaikuttavat harhailijoiden määriin, ja itäiset sekä kaakkoiset virtaukset edesauttavat harhautumista Eurooppaan.

Lähteet

Tutustu myös