Kashmirinuunilintu

Kashmirinuunilintu

Phylloscopus humei

Tunnista kashmirinuunilintu äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Melko harvinainen

Kashmirinuunilintu pesii Aasiassa muun muassa Kiinan, Nepalin, Pohjois-Intian, Itä-Pakistanin, Itä-Kazakstanin ja Pohjois-Mongolian vuoristometsissä. Pääsääntöiset talvehtimisalueet sijaitsevat Aasian eteläosissa, mutta Aasiasta harhautuu säännöllisesti lintuja Eurooppaan, etenkin loppusyksyllä. Suomessa kashmirinuunilintu on valtakunnallinen harvinaisuus: se on havaittu 104 kertaa vuoden 2022 loppuun mennessä. Havainnot ajoittuvat lokakuun alusta joulukuulle, ja paras aika lajin havaitsemiseen on lokakuun loppupuoli ja marraskuun alkupuoli. Havainnot painottuvat länsi- ja etelärannikon lintuasemille, saarille ja muille tiiviisti retkeillyille kohteille.

Tiesitkö tätä?

  • Kashmirinuunilintu ja taigauunilintu ovat niin samannäköisiä, että ne erotetaan varmimmin äänestä.

Ääntely

Kutsu

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Pieni, taigauunilintua hyvin muistuttava uunilintu, jolla on vaalea silmäkulmajuova ja siipijuovat; varma erottaminen on usein mahdollista vain äänen perusteella tai käsittelyssä. Ääni poikkeaa taigauunilinnusta.

Heimo

kertut

Koko

Pikkuinen (hippiäinen)

Värit

vihreä, valkoinen, harmaa, keltainen

Elinympäristön kuvaus

Vuoriston lehti- ja havumetsät 3 kilometrin korkeuteen saakka; talvehtii pääosin Intiassa ja lähialueilla.

Ruokavalio

Hyönteissyöjä, joka käyttää ravinnokseen pääasiassa hyönteisiä ja muita pieniä selkärangattomia.

Käyttäytyminen

Vilkas ja enimmäkseen puissa liikkuva, jatkuvasti liikkeessä. Laulu on korkeasävyinen ja sirisevä, ja kutsu usein kaksitavuinen. Muuttaa talvehtimaan eteläiseen Aasiaan ja voi syysmuutolla harhautua kauas länteen.

Lähteet

Ääni: Sonothèque ADVL, XC1075047, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/1075047

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.73589

Tutustu myös