Brunsångare

Brunsångare

Phylloscopus fuscatus

Känn igen brunsångare på läte eller foto och anteckna dina observationer i Fågelpass.

  • Hämta i App Store
  • Ladda ned på Google Play
Förekomst: Vanlig

Brunsångaren är en liten, mörkbrun lövsångare som häckar i sanka taigamiljöer i Sibirien och östra Asien och övervintrar i Syd- och Sydostasien. Trots avståndet ses den regelbundet som felflygare i Europa under höstflyttningen. Den håller sig gärna i tät, låg vegetation och hörs på sitt smackande lock. Beståndet bedöms som livskraftigt.

Visste du det här?

  • Första svenska fyndet gjordes 1968 i Ottenby.
  • Arten avslöjas ofta av sitt torra, hårda ”tjack” när den annars smyger dold i snåren.

Läte

Lockläte

Fakta om arten

Kännetecken

Liten lövsångare av gransångarens storlek, brunaktig ovan och ljusare grå under, med tydligt ljust ögonbrynsstreck. Saknar vingband och gröna toner. Skiljs från gransångaren och lövsångaren på det sångarlika, smackande ”tack”-lätet. Rör sig ofta på marken och i låg vegetation.

Familj

Sylviidae

Storlek

Pytteliten (kungsfågel)

Färger

brun, vit, grå

Om livsmiljön

Häckar i tät, låg vegetation på myrar och fuktängar i taigan, gärna vide- och björksnår nära vatten. Vintertid i buskiga miljöer, skogsbryn och trädgårdar i Syd- och Sydostasien.

Föda

Främst små insekter och andra leddjur som bladlöss, fjärilslarver, myggor och spindlar, som plockas från blad och kvistar; ibland små bär.

Beteende

Skulkande och diskret; håller sig lågt i buskage och på marken och rör sig ryckigt med ofta knyckande stjärt. Oftast ensam. Sången är en monoton visslande serie och locklätet ett hårt ”tjack”, som ofta avslöjar den i snåren.

Källor

Upptäck också