Idänrusokerttu

Idänrusokerttu

Curruca cantillans

Tunnista idänrusokerttu äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Melko harvinainen

Idänrusokerttu pesii Välimeren alueella, levinneisyys yltää Luoteis-Afrikasta ja Iberian niemimaalta Italiaan, Kreikkaan ja Turkkiin. Lajin mieluisinta pesimäympäristöä ovat macchia-pensaikot, ja se talvehtii pääsääntöisesti Saharan eteläpuoleisella savannivyöhykkeellä. Ainakin Italian, Ranskan ja Espanjan pesimäkannat ovat runsastuneet. Suomessa idänrusokerttu on valtakunnallinen harvinaisuus: vuoden 2022 loppuun mennessä on 49 havaintoa, joista suurin osa touko–kesäkuulta, viisi huhtikuulta ja yksi syyskuulta.

Tiesitkö tätä?

  • Haliakselta on vuoden 2022 loppuun mennessä kaksi havaintoa: ensimmäinen kuului läntiseen alalajiryhmään ja toinen itäiseen alalajiryhmään.
  • Idänrusokertun laulu on hermostuneen kuuloista liverrystä ja kutsuääni hernekerttumainen naksaus.

Ääntely

Laulu
Varoitusääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Koiras juhlapuvussa on yläpuolelta siniharmaa, kurkku, rinta ja kupeet punertavat, vatsa valkea; silmä on punainen ja viiksijuova valkea. Naaras on harmaapäinen, rinnassa vain heikosti punertavaa sävyä ja silmän ympärillä vaalea rengas. Nuori muistuttaa nuorta pensaskerttua; naaras ja nuori ovat vaikeita erottaa kaspiankertusta.

Heimo

kertut

Koko

Pikkuinen (hippiäinen)

Värit

harmaa, oranssi, punainen, valkoinen, sininen

Elinympäristön kuvaus

Suosii Välimeren macchia-pensaikkoja; tavataan myös kuivissa pensaikko- ja avoimissa metsähabitaateissa.

Ruokavalio

Pääosin hyönteisiä; syksyllä myös marjoja ja hedelmiä.

Käyttäytyminen

Muuttolintu, joka talvehtii Saharan eteläpuolella. Ääni on hernekerttumainen naksaus ja laulu hermostuneen kuuloista liverrystä.

Lähteet

Tutustu myös