Ruisrääkkä

Ruisrääkkä

Crex crex

Tunnista ruisrääkkä äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Melko harvinainen

Viljelysmaiden öiseen äänimaisemaan kiinteänä osana kuuluva, karkeasti raksuttava ruisrääkkä viihtyy parhaiten heinä- ja rehupelloilla, pensaattomilla pakettipelloilla sekä kuivahkoilla rantaniityillä. Levinneisyys ulottuu Länsi-Euroopasta pitkälle Keski-Siperiaan ja Luoteis-Kiinaan. Laji talvehtii kaukana päiväntasaajan eteläpuolella Afrikan itä- ja eteläosissa. Se taantui voimakkaasti 1900-luvulla, mutta monin paikoin kanta on 2000-luvulla elpynyt; maatalouden tehostuminen, muuttomatkalla tapahtuva metsästys ja pienpedot ovat kuitenkin merkittäviä uhkia. Suomessa vakituisen levinneisyysalueen pohjoisraja kulkee Oulu–Joensuu-linjalla ja suurimmat tiheydet ovat idässä ja kaakossa.

Tiesitkö tätä?

  • Ruisrääkkä oli Suomessa vielä 1990-luvulla vaarantunut, mutta vuodesta 2010 lähtien se on luokiteltu elinvoimaiseksi ja lajin levinneisyys on 2000-luvulla laajentunut.
  • Ruisrääkän tieteellinen nimi Crex crex jäljittelee koiraan kaksitavuista, raksuttavaa ääntä.

Ääntely

Laulu

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Keskikokoinen rantakana, jonka yleisväritys on harmaankellanruskea ja selkäpuoli voimakkaasti tummatäpläinen. Kyljissä on harmaata sävyä, ja siivissä erottuvat punaruskeat laikut, jotka näkyvät myös lennossa. Tunnistusta helpottaa yksinkertainen, kova ja tasaisesti toistuva kaksitavuinen rääkk-ääni, joka kuuluu etenkin öisin.

Heimo

rantakanat

Koko

Keskikokoinen (rastas)

Värit

ruskea, harmaa, musta

Elinympäristön kuvaus

Parhaiten heinä- ja rehupelloilla, pensaattomilla pakettipelloilla sekä kuivahkoilla rantaniityillä; kuuluu viljelysmaiden öiseen äänimaisemaan.

Ruokavalio

Syö pääasiassa hyönteisiä, mutta myös nilviäisiä ja matoja; satunnaisesti pieniä sammakkoeläimiä ja pikkunisäkkäitä sekä jonkin verran kasvimateriaalia kuten vihreitä lehtiä.

Käyttäytyminen

Aktiivisin äänessä öisin: koiras toistaa karkeaa, kaksitavuista rääkk-ääntä pitkään, muuten lintu on melko hiljainen. Esiintyminen vaihtelee vuosittain kevään sääolojen mukaan. Pitkän matkan muuttaja, joka talvehtii Afrikan itä- ja eteläosissa. Lämpimät kaakkoisvirtaukset suosivat saapumista Suomeen.

Lähteet

Ääni: Robert Petersen, XC1083485, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/1083485

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.27328

Tutustu myös