Kurki

Kurki

Grus grus

Tunnista kurki äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Yleinen

Kurki pesii laajalla alueella Fennoskandiasta ja Itä-Euroopasta Keski-Aasiaan ja itäiselle Venäjälle, ja sen tärkeimmät talvehtimisalueet ovat Välimeren länsiosissa, Itä-Afrikassa, Lähi-idässä, Intiassa ja Kiinan eteläosissa. Se asettuu soille, reheville rantaluhdille sekä pienillekin kosteikoille – jopa hakkuuaukoille. Laji on monin paikoin runsastunut voimakkaasti. Suomessa kurki pesii lähes koko maassa tunturi-Lappia ja ulkosaaristoa lukuun ottamatta. Laji on runsastunut voimakkaasti, ja levinneisyys on tiivistynyt ja levittäytynyt pohjoisemmaksi.

Tiesitkö tätä?

  • Haliaksella useina keväinä on nähty useiden tuhansien kurkien päiväsummia.
  • Hangossa voimakkaimmat syksyiset kurkimuutot koetaan pohjoistuulella.

Ääntely

Lentoääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Suurikokoinen, pääosin harmaa lintu, jolla on musta pää ja kaulan yläosa, valkea poskijuova sekä takaraivolla punainen paljas laikku; nuorilla pää on yksivärisen ruskehtava. Pesivillä yksilöillä selkä voi näyttää ruosteensävyiseltä suoveden tahriessa höyheniä. Erottuu harmaahaikarasta erityisesti lennossa: kurki lentää kaula suorana, haikara kaula koukussa.

Heimo

kurjet

Koko

Hyvin iso (joutsen)

Värit

harmaa, musta, valkoinen, punainen

Elinympäristön kuvaus

Pesii laajoilla soilla ja rehevillä rantaluhdilla, mutta myös pienillä kosteikoilla ja paikoin jopa hakkuuaukoilla. Muuttoaikoina ruokailee pelloilla.

Ruokavalio

Kaikkiruokainen: syö muun muassa sammakoita, jyrsijöitä, kaloja ja lintujen poikasia sekä myös viljaa, perunaa ja marjoja.

Käyttäytyminen

Kurjet muuttavat suurina parvina, suosivat muuttosuunnan myötäisiä tuulia ja lentävät usein auroissa, joissa vetäjää vaihdellaan. Ensimmäiset kevätmuuttajat nähdään Haliaksella maaliskuun puolivälin jälkeen, ja päämuutto on huhtikuun puolivälissä–loppupuolella; syysmuutto alkaa elokuun lopulla, painottuu syyskuun puoliväliin–loppupuolelle ja on ohi lokakuun lopussa. Päiväsummat voivat ylittää kymmenentuhatta yksilöä.

Lähteet

Ääni: Pálos Lőrinc, XC594758, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/594758

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.27214

Tutustu myös