Mustakurkkurautiainen

Mustakurkkurautiainen

Prunella atrogularis

Tunnista mustakurkkurautiainen äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Melko harvinainen

Mustakurkkurautiainen pesii Uralin ympäristössä sekä Kirgisian, Itä-Kazakstanin, Luoteis-Kiinan ja Länsi-Mongolian vuoristoalueilla; mieluisinta pesimäympäristöä ovat vuoristojen puurajan metsät. Se on lähimuuttaja, ja talvehtimisalueita on laikuittain Kazakstanista Turkmenistaniin, Pakistaniin ja Luoteis-Intiaan. Euroopassa laji on suurharvinaisuus.

Tiesitkö tätä?

  • Suomesta tunnetaan 15 mustakurkkurautiaishavaintoa vuoden 2022 loppuun mennessä; yksi niistä on Haliakselta (lokakuu 2009).
  • Mustakurkkurautiaisen levinneisyysalue on paljon suppeampi kuin lähisukuisen taigarautiaisen.

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Rautiaisen kokoinen ja olemukseltaan rautiaista muistuttava. Kesäpuvussa erottuvat selvästi musta kurkku ja posket; syyspuvussa musta voi osin peittyä vaaleiden höyhenkärkien alle. Selvä vaalea silmäkulmajuova ja rautiaista vaaleampi alapuoli. Sukupuolet ovat samannäköisiä.

Heimo

rautiaiset

Koko

Pieni (varpunen)

Värit

ruskea, musta, keltainen, harmaa

Elinympäristön kuvaus

Pesii vuoristoalueiden puurajan metsissä, tiheissä kuusikoissa ja pensaikoissa; muutolla ja talvehtimassa monenlaisissa pensaikoissa.

Ruokavalio

Syö pääasiassa hyönteisiä ja muita pieniä selkärangattomia; etenkin talvella myös siemeniä.

Käyttäytyminen

Lähimuuttaja, joka siirtyy talveksi Keski- ja Etelä-Aasiaan. Pesimäkaudella viihtyy tiheissä pensaikoissa ja kuusikoissa, muuttoaikaan ja talvella erilaisissa pensaikoissa sekä paikoin myös kulttuuriympäristöissä.

Lähteet

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.32770

Tutustu myös