Pohjantikka

Pohjantikka

Picoides tridactylus

Tunnista pohjantikka äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Yleinen

Pohjantikkaa esiintyy Euraasiassa, levinneisyyden painottuessa pohjoiselle havumetsävyöhykkeelle sekä Keski-Euroopan vuoristoihin. Se on havupuuvaltaisten metsien laji ja tarvitsee reviirilleen lahoavaa tai lahonnutta puuta. Suomessa pohjantikkaa tavataan koko maassa.

Tiesitkö tätä?

  • Pohjantikalla on vain kolme varvasta, ja koiraan päälaki on keltainen, ei punainen.
  • Pohjantikan vaelluksissa koiraat ovat selvästi enemmistönä, toisin kuin monilla muilla vaelluslajeilla.

Ääntely

Kutsu

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Keskikokoinen tikka, jonka selkäpuoli ja pää ovat mustat ja selässä on valkoinen juova. Alapuoli on vaalea, kyljissä mustia raitoja valkealla pohjalla. Punaista ei ole lainkaan; aikuisen koiraan päälaki on keltainen, mikä auttaa erottamaan sen muista tikkalajeista. Jaloissa on vain kolme varvasta.

Heimo

tikat

Koko

Keskikokoinen (rastas)

Värit

musta, valkoinen, keltainen, ruskea

Elinympäristön kuvaus

Havupuuvaltaiset metsät; laji tarvitsee reviirilleen lahoavaa tai lahonnutta puuta. Varmimmin tavataan vanhoissa kuusivaltaisissa metsissä sekä palo- ja tuulenkaatoalueilla, joissa on runsaasti kuollutta puuta.

Ruokavalio

Syö pääasiassa hyönteisiä, etenkin kovakuoriaisten toukkia; toisinaan myös mahlaa. Ruokailulle on tyypillistä lahojen kuusien kuoriminen.

Käyttäytyminen

Pääosin paikkalintu, mutta syksyisin se vaeltaa ajoittain; vaeltajista koiraat ovat selvästi enemmistönä. Molemmat sukupuolet rummuttavat tasaisella, konekiväärimäisellä nakutuksella, ja pari kaivaa joka vuosi uuden pesäkolon. Haliaksella pohjantikan esiintyminen vaihtelee, eikä laji pesi aseman alueella; havaintoja tehdään enimmäkseen syksyllä, ja muutto huipentuu tavallisesti lokakuun puolivälissä. Aseman alueella havaitaan myös maamme ulkopuolelta saapuvia lintuja.

Lähteet

Tutustu myös