Harmaapäätikka

Harmaapäätikka

Picus canus

Tunnista harmaapäätikka äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Melko harvinainen

Harmaapäätikan levinneisyysalue käsittää suuren osan Euraasian mannerta. Se suosii etenkin lehti- ja sekametsiä, kuten tammimetsiä ja haavikoita. Suomessa harmaapäätikan runsain pesimäkanta keskittyy maan lounaisosiin, mutta laji pesii myös muualla Etelä- ja Keski-Suomessa sekä harvalukuisena Pohjois-Suomessa. Laji on runsastunut 2000-luvulla.

Tiesitkö tätä?

  • Haliaksella harmaapäätikan havainnot yli kuusinkertaistuivat seurantajakson aikana; taustalla on Suomen pesimäkannan voimakas runsastuminen.
  • Harmaapäätikka syö pääasiassa muurahaisia, joita se etsii usein maasta.

Ääntely

Kutsu

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Selkäpuoli harmahtavanvihreä ja vatsapuoli vaaleanharmaa. Pää on harmaa, poskilla kapeat mustat viiksijuovat; koiraalla otsassa punainen laikku. Lento on tikkamaisen aaltoilevaa. Vihertikkaan verrattuna hieman pienempi: koiraalla punainen rajoittuu otsaan (ei koko päälakea), silmän ympärillä on vähemmän mustaa, nokka on ohuempi ja pää hieman pyöreämpi.

Heimo

tikat

Koko

Keskikokoinen (rastas)

Värit

vihreä, harmaa, punainen, keltainen, musta

Elinympäristön kuvaus

Suosii etenkin tammi- ja muita lehtimetsiä sekä lehtipuuvaltaisia sekametsiä.

Ruokavalio

Pääosin muurahaisia; kesällä myös muita hyönteisiä ja niiden toukkia, syksyllä marjoja ja talvella siemeniä. Saattaa käydä ruokintapaikoilla, erityisesti talin perässä.

Käyttäytyminen

Pääasiassa paikkalintu, mutta muiden tikkojen tavoin sillä esiintyy ajoittain vaellusliikehdintää. Laulu on laskeva, haikea viheltelysarja. Haliaksella kevään harvat muuttohavainnot keskittyvät huhti–toukokuulle; syysmuutto kestää pitkään heinä–elokuun vaihteesta marraskuun alkuun ja painottuu lokakuulle. Haliaksella harmaapäätikka on harvalukuisempi kuin muut tikat, eikä pesi Tulliniemen alueella.

Lähteet

Ääni: Alexander Kürthy, XC310920, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/310920

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.30530

Tutustu myös