Pikkuvarpunen

Pikkuvarpunen

Passer montanus

Tunnista pikkuvarpunen äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Hyvin yleinen

Pikkuvarpunen on alkujaan euraasialainen laji, jota on istutettu myös muille mantereille. Se pesii kaupungeissa, kylissä ja maaseutuasutuksen yhteydessä. Osa pohjoisen Euroopan kannasta lähtee muutolle, mutta muuttavat yksilöt eivät talvehdi kaukana pesimäalueiltaan. Suomessa pesimäkannan nopean kasvun myötä pikkuvarpusta tavataan nykyään lähes koko maassa aina aivan pohjoisinta Suomea myöten.

Tiesitkö tätä?

  • Haliaksella pikkuvarpusen havaintomäärät ovat kasvaneet huikeasti: 1980-luvulla laji oli siellä harvalukuinen vieras, mutta nykyisin sitä havaitaan yleisesti syysmuutolla.
  • Pikkuvarpusen koiras ja naaras ovat samannäköisiä, toisin kuin varpusella.

Ääntely

Laulu
Kutsu
Lentoääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Erottuu varpusesta pähkinänruskean päälakinsa ja valkoisella poskella näkyvän mustan täplän perusteella; koiras ja naaras ovat samanlaisia. Yleisilmeeltään hieman varpusta sirompi; nuorella pään väritys on harmaansävyinen. Ääni on kirkassointinen, tyypillinen kova jäk jäk.

Heimo

varpuset

Koko

Pieni (varpunen)

Värit

ruskea, valkoinen, musta, harmaa

Elinympäristön kuvaus

Pesii kaupungeissa, kylissä ja maaseutuasutuksen yhteydessä; viihtyy erityisesti puutaloalueilla ja taajamien laitamilla, joissa on pensasaitoja. Loppukesällä ja syksyllä sitä tavataan myös pellonreunoilla ja rikkaruohostoissa.

Ruokavalio

Kesällä ravintona ovat pääasiassa hyönteiset; muuna aikana siemenet ja marjat. Talvella se käy lintulaudoilla ja hyödyntää myös peltojen ylijäämäviljaa.

Käyttäytyminen

Osa kannasta on lyhyen matkan muuttaja, joka muuttaa aikaisin aamulla auringonnousun jälkeen. Haliaksella syysmuutto alkaa pienellä liikehdinnällä heinäkuun puolivälissä, hiljenee syyskuun alussa ja vilkastuu jälleen syyskuun lopulla; lokakuu on vilkkainta. Suurin osa rengastuksista tehdään pian auringonnousun jälkeen, mikä viittaa varpusta aikaisempaan muuttoaktiivisuuteen.

Lähteet

Kuva: Вячеслав Шуплецов, CC BY 4.0 https://www.gbif.org/occurrence/5938076683

Ääni: Max Karlsson, XC683396, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/683396

Ääni: Sonothèque ADVL, XC776834, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/776834

Ääni: Tim Vochten, XC947260, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/947260

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.36589

Tutustu myös