Lapinsirkku

Lapinsirkku

Calcarius lapponicus

Tunnista lapinsirkku äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Hyvin yleinen

Lapinsirkku on arktinen varpuslintu, joka pesii Euraasian, Pohjois-Amerikan ja Grönlannin tundralla sekä pohjoisten tunturien paljakalla. Euroopan lapinsirkut talvehtivat paikoin Länsi-Euroopassa sekä Ukrainasta itään aina Kiinan itäosiin ulottuvalla avomaiden vyöhykkeellä. Suomessa lapinsirkku on pesimäaikaan puuttoman tunturipaljakan ja tunturikoivuvyöhykkeen avosoiden laji, paikoin yksi paljakan runsaimmista. Laji on taantuva.

Tiesitkö tätä?

  • Haliaksella lapinsirkun kevätmuutto on aikaistunut keskimäärin 14 vuorokaudella ja syysmuutto viivästynyt 9 vuorokaudella seurantajakson aikana.
  • Haliaksen havaintomäärät ovat vähentyneet yli 70 % seurantajakson aikana.

Ääntely

Lentoääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Pienehkö sirkku. Koiras on pesimäaikaan selvästi kontrastinen, tummapäinen ja ruosteenruskeaniskainen; naaras ja talvipuku ovat ruskeanharmaita ja voimakkaasti juovikkaita. Ääniä ovat heleä “tjyb” tai surumielinen “tjyy” sekä kova “drrt”; laulu on lyhyt, kirkas säe.

Heimo

sirkut

Koko

Pieni (varpunen)

Värit

ruskea, musta, valkoinen, oranssi, keltainen

Elinympäristön kuvaus

Pesii arktisella tundralla, puuttomalla tunturipaljakalla ja tunturikoivuvyöhykkeen avosoilla. Talvehtii avoimilla mailla, kuten pelloilla ja rannikkoniityillä.

Ruokavalio

Ravinto koostuu pääasiassa siemenistä; pesimäaikaan se käyttää lisäksi hyönteisiä ja muita selkärangattomia.

Käyttäytyminen

Muuttolintu, joka liikkuu muuttoaikoina usein pienissä parvissa avomailla, toisinaan pulmusten ja kiurujen seurassa. Haliaksella lapinsirkku on harvalukuinen läpimuuttaja: kevätmuutto ajoittuu maaliskuun lopulta toukokuun alkuun ja syysmuutto painottuu syyskuulle, yksittäisiä havaintoja vielä loka–marraskuussa. Suomessa suurimmat, useiden satojen lintujen parvet nähdään pääosin Perämeren rannikolla.

Lähteet

Ääni: Sonothèque ADVL, XC776799, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/776799

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.35185

Tutustu myös