Pikkutikka

Pikkutikka

Dryobates minor

Tunnista pikkutikka äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Melko harvinainen

Pikkutikka on laajalle Euraasiaan levittäytynyt tikka. Se on lehtojen, rehevien lehtimetsien ja lepikoiden laji. Suomessa esiintyminen painottuu Etelä- ja Keski-Suomeen, mutta lajia tavataan paikoitellen myös pohjoisimmassa Suomessa. Suomessa pesimäkanta on vähentynyt seurantojen perusteella.

Tiesitkö tätä?

  • Syksyllä vanhat linnut lähtevät liikkeelle nuoria aikaisemmin, ja nuorista koiraat muuttavat keskimäärin aikaisemmin kuin naaraat.
  • Keväällä pikkutikka juo lehtipuiden mahlaa.

Ääntely

Laulu
Kutsu
Rummutus

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Pienikokoinen, mustavalkoinen tikka. Koiralla on punainen päälaki, naaraalla musta; monille tikalajeille tyypillinen punainen alaperä puuttuu. Voi muistuttaa pientä valkoselkätikkaa, mutta punaisen alaperän puuttuminen ja hyvin pieni koko auttavat erottamaan; rummutus on lyhyttä ja heikkoa.

Heimo

tikat

Koko

Pieni (varpunen)

Värit

musta, valkoinen, punainen, ruskea

Elinympäristön kuvaus

Lehdot, rehevät lehtimetsät ja lepikot; erityisesti lehtevät rantametsät. Reviirillä on hyvä olla kuolleita ja kuolevia lehtipuita ravinnon saannin turvaamiseksi.

Ruokavalio

Syö pääasiassa puissa eläviä hyönteisiä ja niiden toukkia sekä hämähäkkejä. Syksystä kevääseen se etsii etenkin lahossa puussa eläviä toukkia, usein elävien puiden ohuista kuolleista oksista, ja talvella nakuttelee ravintoa myös järviruokojen sisältä ja voi käydä lintulaudoilla. Pesimäaikaan ruokavalio painottuu runkojen ja lehvästön pinnalta kerättäviin hyönteisiin, ja poikasille tarjotaan erityisesti kirvoja ja hyönteisten toukkia. Keväällä se juo lehtipuiden mahlaa.

Käyttäytyminen

Syksyllä osa pikkutikoista vaeltaa; vanhat linnut lähtevät liikkeelle nuoria aikaisemmin, ja nuorista koiraat keskimäärin ennen naaraita. Rummutus on lyhyttä ja melko heikkoa, soidinhuuto nopea ja kimittävä, ja kutsuääni lyhyt kik. Suomessa syksyisin havaitaan eniten pikkutikkoja; muutto käynnistyy vähitellen heinä–elokuussa ja on voimakkaimmillaan syyskuun lopulta lokakuulle. Keväällä suuri osa havaituista yksilöistä on paikallisia.

Lähteet

Ääni: Mirko Tomasi, XC753815, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/753815

Ääni: Alexander Kürthy, XC389106, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/389106

Ääni: Sonothèque ADVL, XC1107910, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/1107910

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.30428

Tutustu myös