Palokärki

Palokärki

Dryocopus martius

Tunnista palokärki äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Yleinen

Palokärki esiintyy laajalla alueella Euraasiassa. Se viihtyy erityisesti sekametsissä ja männiköissä, ja on viime vuosikymmeninä sopeutunut pesimään myös heikompilaatuisissa elinympäristöissä; leudontuneet talvet ovat edesauttaneet kannan kasvua. Laji on paikkalintu, mutta nuoret yksilöt voivat lähteä syysvaellukselle. Suomessa palokärki pesii lähes koko maassa, puuttuen vain pohjoisimmasta Lapista.

Tiesitkö tätä?

  • Vanhin suomalainen rengastettu palokärki on elänyt lähes 14-vuotiaaksi, mikä on Euroopan ennätys.
  • Palokärki on Euroopan suurin tikka.

Ääntely

Laulu
Kutsu
Lentoääni
Varoitusääni
Rummutus

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Suuri, variksenkokoinen tikka, kauttaaltaan musta höyhenpuku ja päässä selvä punainen värialue: koiraalla koko päälaki punainen, naaraalla punaista vain takaraivossa. Lento on syväaaltoista ja ääntely voimakasta; täysin musta olemus erottaa sen muista tikkalajeista.

Heimo

tikat

Koko

Iso (varis)

Värit

musta, punainen, valkoinen

Elinympäristön kuvaus

Viihtyy erityisesti sekametsissä ja männiköissä, ja on sopeutunut viime vuosikymmeninä pesimään myös heikompilaatuisissa elinympäristöissä.

Ruokavalio

Syö pääasiassa hyönteisiä, joita se kaivelee erityisesti lahovikaisista ja kuolleista puista; tärkeää ravintoa ovat puupistiäiset sekä muurahaiset ja niiden toukat. Kaivelee usein myös muurahaiskekoja ja syö joskus marjoja.

Käyttäytyminen

Paikkalintu, mutta nuoret yksilöt voivat lähteä vaellukselle elokuun lopulta marraskuulle, eniten syyskuussa. Keväällä rummuttaa kantavia sarjoja ja ääntelee kuuluvasti. Haliaksella palokärkeä tavataan ympäri vuoden ja esiintyminen painottuu syksylle; syksyisin Hankoniemelle saapuu runsaasti lintuja idästä.

Lähteet

Ääni: Benoît Van Hecke, XC704363, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/704363

Ääni: Klaus-Jürgen Papke, XC407246, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/407246

Ääni: Benoît Van Hecke, XC538300, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/538300

Ääni: Sonothèque ADVL, XC1136257, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/1136257

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.30504

Tutustu myös