Pikkukotka

Pikkukotka

Hieraaetus pennatus

Tunnista pikkukotka äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Harvinainen

Pikkukotka on hiirihaukan kokoinen, mutta selvästi kotkan muotoinen päiväpetolintu. Lajista tavataan tumma ja vaalea värimuoto, ja se on laajalle levinnyt muuttolintu, joka pesii Etelä- ja Kaakkois-Euroopassa, Pohjois-Afrikassa ja Keski-Aasiassa sekä talvehtii Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja Aasian eteläosissa. Pesä sijaitsee tavallisesti puussa, mutta sopivien pesäpuiden puuttuessa myös kallion ulkonemalla tai jyrkänteen hyllyllä.

Tiesitkö tätä?

  • Lajista on kaksi selkeää värimuotoa: vaalea ja tumma.
  • Suomessa lajia on kutsuttu aiemmin nimellä kääpiökotka.

Ääntely

Ääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Hiirihaukan kokoinen, mutta kotkan muotoinen. Kaksi värimuotoa: vaalea muoto on altapäin valkea ja siipisulat erottuvat tummina; tumma muoto on altapäin ruskea. Molemmilla muodoilla yläpuoli on ruskea, siiven yläpeitinhöyhenissä on vaaleat lautumat ja siipien tyvillä erottuvat vaaleat “ajovalot”.

Heimo

haukat

Koko

Iso (varis)

Värit

ruskea, oranssi, valkoinen, keltainen, musta

Elinympäristön kuvaus

Pesä on tavallisesti puussa useiden metrien korkeudessa; sopivien pesäpuiden puuttuessa pesii myös kallion ulkonemilla ja jyrkänteiden hyllyillä.

Ruokavalio

Saalistaa enimmäkseen lintuja; tyypillinen saalis on isojen rastaiden ja kanojen kokoluokkaa, mutta saaliit vaihtelevat pienistä varpuslinnuista harakan kokoisiin. Lisäksi pyydystää liskoja, pieniä nisäkkäitä ja kookkaita hyönteisiä.

Käyttäytyminen

Päiväaktiivinen muuttolintu, joka pesii yleensä puissa. Naaraan munamäärä on tavallisesti kaksi; naaras hoitaa haudonnan ja koiras kantaa sille ruokaa. Haudonta kestää runsaan kuukauden ja poikaset ovat lentokykyisiä noin kahden kuukauden iässä.

Lähteet

Tutustu myös