Pikkujoutsen

Pikkujoutsen

Cygnus columbianus

Tunnista pikkujoutsen äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Yleinen

Pikkujoutsenen alalaji bewickii pesii arktisella Siperian tundralla Kuolan niemimaalta itään, nimialalaji columbianus puolestaan Pohjois-Amerikassa. Euraasian linnut talvehtivat Länsi-Euroopassa, runsaimmin Alankomaissa. Suomessa pikkujoutsen on säännöllinen, kohtalaisen harvalukuinen läpimuuttaja.

Tiesitkö tätä?

  • Haliaksella pikkujoutsen on havaittu yli 140 kertaa ja esiintyminen painottuu syksyyn.
  • Pikkujoutsenet muodostavat usein elinikäisiä pareja.

Ääntely

Ääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Laulujoutsenta pienempi ja sirompi, kaula lyhyempi. Nokka on pääosin musta ja keltaista on vähemmän kuin laulujoutsenella. Ääni on trumpettimainen mutta haukkuvampi ja nenäsointisempi. Erottuu erityisesti nokan laajasta mustasta alueesta, lyhyemmästä kaulasta ja äänestä.

Heimo

sorsat

Koko

Hyvin iso (joutsen)

Värit

valkoinen, keltainen, musta

Elinympäristön kuvaus

Pesii arktisella tundralla; muuttoaikoina ja talvella oleskelee järvillä, suurilla joilla, lahdissa, murtovesialueilla ja tulvapeltojen kosteikoilla.

Ruokavalio

Kesällä syö varsia, siemeniä, vesikasvien juuria ja lehtiä, saroja ja vitoja, levää sekä pieniä selkärangattomia; talvikaudella myös viljaa pelloilta sekä vesistöjen rantaheinistöä.

Käyttäytyminen

Muuttaa pesimäalueiltaan tundralta talvehtimaan ja muodostaa usein elinikäisiä pareja. Muuttajien määrät vaihtelevat muuton aikaisista sääoloista ja talvehtivien määristä. Suomessa eniten havaintoja kertyy syyskuun lopun ja lokakuun puolivälin välillä, mutta yksilöitä nähdään myös marras–joulukuussa; keväällä esiintyminen on vaatimattomampaa (maaliskuusta toukokuun alkuun). Haliaksella pitkäaikaisessa seurannassa määrät ovat vähentyneet noin 60 %.

Lähteet

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.26282

Tutustu myös