Alli

Alli

Clangula hyemalis

Tunnista alli äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Yleinen

Alli on arktisilla alueilla Euraasiassa, Pohjois-Amerikassa ja Grönlannissa pesivä merisorsa, jonka tärkeimmät talvehtimisalueet ovat Pohjanmeri, Itämeri ja pohjoinen Tyynimeri. Laji on luokiteltu maailmanlaajuisesti uhanalaiseksi, koska Itämeren talvikanta on 1980-luvulta vähentynyt jyrkästi. Muuttokäyttäytymisessä on tapahtunut viime vuosikymmeninä selviä muutoksia, joita selittävät muun muassa ilmastonmuutos ja sinisimpukan esiintymisen muutokset. Suomessa alli pesii vain Pohjois-Lapin tunturialueilla, mutta merialueillamme se on erittäin runsaslukuinen läpimuuttaja ja nykyisin myös huomattava talvehtija.

Tiesitkö tätä?

  • Allin kevätmuutto on aikaistunut keskimäärin noin kolmella viikolla seurantajakson aikana.
  • Syksyisin allit voivat kerääntyä Itämeren matalikoille valtaviksi lautoiksi, jopa kymmeniin tuhansiin yksilöihin.

Ääntely

Ääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Keskikokoinen merisorsa, jonka aikuisten yleisilme on musta–ruskea–valkea. Koiras on kevättalvella helposti tunnistettavissa erittäin pitkästä, kapeasta pyrstöjouhesta sekä vaaleista poskista ja niskasta tummempaa rintaa ja selkää vasten; naaras ja nuoret ovat ruskeasävyisempiä, usein vaaleaposkisia ja lyhyempipyrstöisiä. Lennossa näkyy vahva mustavalkoinen kontrasti ja vaalea vatsapuoli; äännähtää usein nimeään muistuttavasti "alli".

Heimo

sorsat

Koko

Iso (varis)

Värit

valkoinen, musta, ruskea

Elinympäristön kuvaus

Pesii tundra- ja tunturialueiden pienillä järvillä, joilla ja palsasoilla. Talvehtii pääosin avomeren ja matalikoiden äärellä Pohjanmerellä, Itämerellä ja pohjoisessa Tyynessämeressä.

Ruokavalio

Sukeltava merisorsa, joka syö pääasiassa simpukoita, kotiloita ja äyriäisiä sekä paikoin myös pikkukaloja; ravinto etsitään sukeltamalla matalilta merialueilta.

Käyttäytyminen

Alli esiintyy muuttoaikoina ja talvella suurina parvina, talvikaudella niin pitkään kuin avovettä riittää. Levähtää muuttomatkalla laajoina merilauttoina. Kevätmuutto alkaa varhain ja voi huipentua toukokuun puolivälissä erittäin suuriin päivämuuttoihin; syysmuutto voimistuu tavallisesti lokakuussa. Muuton ajoittuminen on aikaistunut viime vuosikymmeninä.

Lähteet

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.26427

Tutustu myös