Kyhmyjoutsen

Kyhmyjoutsen

Cygnus olor

Tunnista kyhmyjoutsen äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Melko harvinainen

Kyhmyjoutsen pesii laajalla alueella Euroopassa ja Länsi-Aasiassa. Laji on pääasiassa paikkalintu, mutta vesistöjen jäätyessä etenkin pohjoiset kannat siirtyvät etelämmäs. Suomessa kyhmyjoutsen pesii meren saaristossa aina Perämeren eteläosiin asti sekä harvalukuisena eteläisen Suomen sisämaassa, runsaimpana etelärannikolla. Haliaksella sitä tavataan ympäri vuoden ja kevätmuutto on näkyvin jäätalvien jälkeen; lajin havaintomäärät ovat pitkällä aikavälillä runsastuneet huomattavasti.

Tiesitkö tätä?

  • Ankarina talvina kyhmyjoutsenet voivat sinnitellä pitkään kapeissakin jäärailoissa ennen kuin siirtyvät muualle.
  • Lennossa kyhmyjoutsenen siivistä kuuluu voimakas suhiseva ääni.

Ääntely

Kutsu
Lentoääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Hyvin suuri, hohtavan valkoinen joutsen, jolla on punertavan oranssi nokka ja sen tyvessä musta kyhmy. Pitää pitkää kaulaansa usein kaarella, toisin kuin laulu- ja pikkujoutsen, joilla kaula on yleensä suora eikä nokassa ole kyhmyä. Lennossa siivistä kuuluu selvä suhina. Nuori lintu on harmahtava ja sen nokka on tumma ilman kyhmyä.

Heimo

sorsat

Koko

Hyvin iso (joutsen)

Värit

valkoinen, oranssi, musta

Elinympäristön kuvaus

Lammet, järvet ja merenlahdet sekä saariston matalat rantavedet.

Ruokavalio

Syö pääasiassa vesikasvien siemeniä, lehtiä, varsia ja juuria; satunnaisesti myös vedessä eläviä selkärangattomia, nuijapäitä ja pieniä kaloja.

Käyttäytyminen

Pääasiassa paikkalintu, joka siirtyy sulavesille vesistöjen jäätyessä; kevätmuutto on varhain ja korostuu jäätalvien jälkeen, kun taas syysmuutto alkaa myöhään pakkasten saavuttua. Pesimäaikaan se puolustaa reviiriään ja poikasiaan näyttävin uhkailuelein ja sähinällä.

Lähteet

Ääni: Sonothèque ADVL, XC705883, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/705883

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.26277

Tutustu myös