Piekana

Piekana

Buteo lagopus

Tunnista piekana äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Melko harvinainen

Piekanan levinneisyysalue kattaa laajalti Pohjois-Amerikan ja Euraasian pohjoisosat, ja laji on lyhyen matkan muuttaja, joka talvehtii pääsääntöisesti lauhkealla vyöhykkeellä. Pääravintoa ovat pikkunisäkkäät, joiden voimakkaat kannanvaihtelut vaikuttavat myös pesivien piekanojen määriin. Suomessa pesimäkanta keskittyy Pohjois- ja Koillis-Lappiin sekä Kuusamon seudulle; poikkeuksellisina myyrävuosina piekanoja voi pesiä myös eteläisellä Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa. Pesivien parien määrä on vaihdellut noin 500–4 000 parin välillä.

Tiesitkö tätä?

  • Huhtikuussa 2021 Haliaksella havaittiin poikkeuksellinen, yli 130 linnun päivämuutto.
  • Piekana on yksi harvoista petolinnuista, joka leijuu säännöllisesti paikallaan saalistaessaan.

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Muistuttaa hiirihaukkaa, mutta siivet ovat pidemmät ja liidossa sekä kaarrellessa selvästi V-asennossa. Alapuoli on vaalea; siivissä erottuvat mustat karpaalilaikut ja tummat siipisulkien kärjet. Pyrstö on vaalea, jossa on tumma kärkivyö, ja vatsassa näkyy tummaa kuviointia.

Heimo

haukat

Koko

Iso (varis)

Värit

ruskea, valkoinen, musta, harmaa

Elinympäristön kuvaus

Pesii pääasiassa pohjoisen pallonpuoliskon tundralla ja hyvinä jyrsijävuosina myös tunturien metsissä ja pohjoisen taigalla. Talvehtii lauhkealla vyöhykkeellä, usein avoimilla mailla, kuten ruohikoilla, rannikkoalueilla, marskimailla, viljelysmailla ja dyyneillä.

Ruokavalio

Pääasiallista ravintoa ovat pikkunisäkkäät, erityisesti sopulit ja myyrät. Lisäksi se voi syödä sammakoita, pieniä ja keskikokoisia lintuja, matelijoita ja isoja hyönteisiä sekä talvisin myös haaskoja.

Käyttäytyminen

Lyhyen matkan muuttaja. Saalistaa avoimilla alueilla myös leijuen paikallaan ja kaarrellen. Haliaksella piekana on talvikuukausien ja muuttokausien lintu: ensimmäisiä kevätmuuttajia havaitaan jo aikaisin alkukeväästä, päämuutto on huhtikuun puolivälissä, ja syysmuutto huipentuu lokakuussa; päämuuton aikaan voi nähdä useiden kymmenien yksilöiden päivämuuttoja.

Lähteet

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.26704

Tutustu myös