Pajulintu

Pajulintu

Phylloscopus trochilus

Tunnista pajulintu äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Hyvin yleinen

Pajulinnun pesimäalue ulottuu Länsi-Euroopasta Siperian halki Tšukotkaan, ja talvehtimisalueet sijaitsevat Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Se on pohjoisen Euroopan yleisimpiä pesimälintuja. Pajulintu esiintyy lähes kaikenlaisissa metsissä, mutta suosii erityisesti nuoria koivuvesakoita ja tunturikoivikoita. Suomessa pajulintu esiintyy koko maassa pohjoisinta Lappia myöten ja on yleisimpiä pesimälintujamme. Rengaslöytöjen perusteella Suomen pajulinnut talvehtivat pääasiassa Keski- ja Itä-Afrikassa päiväntasaajalta etelään.

Tiesitkö tätä?

  • Pajulinnun koiraat muuttavat keväällä noin puolitoista viikkoa naaraita aikaisemmin.

Ääntely

Laulu
Kutsu
Varoitusääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Pieni, hoikka varpuslintu, jolla on selvä vaalea silmäkulmanjuova. Yläpuoli on harmaanruskean vihertävä, alapuoli kellanvalkea ja jalat yleensä vaalean ruskeanoranssit. Laulu on vieno, haikea ja laskeva säe. Erottuu tiltaltista yleensä kellertävämmästä sävystä, pidemmistä siivistä ja vaaleammista jaloista.

Heimo

kertut

Koko

Pikkuinen (hippiäinen)

Värit

ruskea, vihreä, keltainen, valkoinen

Elinympäristön kuvaus

Esiintyy lähes kaikenlaisissa metsissä; suosii erityisesti nuoria koivuvesakoita sekä pohjoisessa tunturikoivikoita.

Ruokavalio

Syö pääasiassa hyönteisiä ja hämähäkkejä.

Käyttäytyminen

Muiden uunilintujen tapaan yömuuttaja, valoisaan aikaan aktiivisimmillaan aamun ensimmäisinä tunteina. Keväällä koiraat muuttavat noin puolitoista viikkoa naaraita aikaisemmin; syksyllä nuoret muuttavat vanhoja aiemmin, ja nuorista naaraat koiraita aiemmin. Suomessa kevätmuutto alkaa huhtikuun lopulla ja huipentuu toukokuun lopulla; syysmuutto käynnistyy hiljalleen heinäkuun lopulta, huipentuu elokuun lopulla ja hiipuu syyskuun alusta. Haliaksella pajulintu on pääasiassa läpimuuttaja, mutta pesii vuosittain usean parin voimin.

Lähteet

Ääni: Sonothèque ADVL, XC730600, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/730600

Ääni: Sonothèque ADVL, XC707359, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/707359

Ääni: Hannu Varkki, XC489914, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/489914

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.33873

Tutustu myös