Tulipäähippiäinen

Tulipäähippiäinen

Regulus ignicapilla

Tunnista tulipäähippiäinen äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Hyvin harvinainen

Tulipäähippiäinen on hippiäistä eteläisempi laji, joka pesii Portugalista Turkkiin sekä Marokosta Puolaan ja Tanskaan. Laji on viime vuosikymmeninä levittäytynyt pohjoisemmas, muun muassa Etelä-Ruotsiin, jossa pesii nykyään jo tuhansia pareja.

Tiesitkö tätä?

  • Haliaksella tulipäähippiäinen on tavattu viisi kertaa.
  • Tulipäähippiäisen koiras erottuu kirkkaan oranssista päälaestaan, naaraalla se on keltainen.

Ääntely

Laulu
Kutsu

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Pieni hippiäisen kokoluokan lintu, jonka hippiäisestä erottaa selkeä valkoinen silmäkulmajuova, sitä korostava musta silmäjuova sekä kaulan sivun pronssinsävyinen laikku. Koiraalla päälaki on kirkkaan oranssi, naaraalla keltainen; nuorilta linnuilta puuttuvat pään kirkkaat kuviot.

Heimo

kertut

Koko

Pikkuinen (hippiäinen)

Värit

vihreä, keltainen, oranssi, valkoinen, musta

Elinympäristön kuvaus

Pesii etupäässä lehti- ja sekametsissä, mutta myös havumetsissä; muuttoaikoina tavataan monenlaisissa ympäristöissä.

Ruokavalio

Hyönteissyöjä, joka käyttää ravinnokseen myös hämähäkkejä.

Käyttäytyminen

Äänet ja laulu muistuttavat hippiäistä. Pohjoisimmat populaatiot muuttavat talvehtimaan Välimeren maihin.

Lähteet

Ääni: Sonothèque ADVL, XC730603, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/730603

Ääni: Sonothèque ADVL, XC707375, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/707375

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.33952

Tutustu myös