Idänuunilintu

Idänuunilintu

Phylloscopus trochiloides

Tunnista idänuunilintu äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Yleinen

Idänuunilinnun levinneisyysalue ulottuu Itä-Euroopasta ja Fennoskandiasta Keski-Aasiaan ja Himalajalle. Se on pitkänmatkan muuttaja, joka talvehtii Etelä-Aasiassa. Mieluisinta pesimäympäristöä ovat luonnontilaiset, iäkkäät ja kuusivaltaiset sekametsät. Suomessa idänuunilinnun levinneisyys yltää Lapin eteläosiin asti, ja vahvin kanta on Itä- ja Etelä-Suomessa; laji on melko harvalukuinen ja esiintyy vuosittain vaihtelevasti (arvio 3 000–10 000 paria).

Tiesitkö tätä?

  • Idänuunilinnun kevätmuutto on aikaistunut keskimäärin kahdeksalla vuorokaudella seurantajakson aikana.
  • Idänuunilinnut muuttavat Euroopasta Etelä-Aasiaan, joten ne kulkevat talvehtimaan itään eikä etelään.

Ääntely

Laulu

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Pieni, vihertävä uunilintu, jonka selkäpuoli on harmahtavan vihreä ja vatsapuoli vaalea; silmäkulmassa vaalea juova. Paras tuntomerkki on kapea, vaalea siipijuova, joka erottaa sen pajulinnusta ja tiltaltista. Laulu on iloinen, hyppivä säe terävine, korkeine äänineen; kutsuääni on kaksiosainen ”tsi-lih”.

Heimo

kertut

Koko

Pikkuinen (hippiäinen)

Värit

vihreä, valkoinen, keltainen, harmaa

Elinympäristön kuvaus

Pesii mieluiten luonnontilaisissa, iäkkäissä ja kuusivaltaisissa sekametsissä.

Ruokavalio

Hyönteissyöjä.

Käyttäytyminen

Pitkänmatkan muuttaja ja myöhäinen saapuja, joka kulkee muutolla itäistä reittiä Etelä-Aasiaan. Kannat ja havaintomäärät vaihtelevat voimakkaasti vuosittain. Suomessa kevään ensimmäiset idänuunilinnut havaitaan usein toukokuun puolivälissä ja päämuutto on toukokuun lopulta kesäkuun puoliväliin; syksyllä laji on selvästi harvalukuisempi, havainnot painottuvat heinä–elokuulle ja elokuun puolivälin jälkeen se on hyvin harvinainen.

Lähteet

Ääni: Jochem Verweij, XC905134, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/905134

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.33891

Tutustu myös