Pähkinänakkeli

Pähkinänakkeli

Sitta europaea

Tunnista pähkinänakkeli äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Harvinainen

Pähkinänakkeli on laajalle levinnyt laji Länsi-Euroopasta Itä-Aasiaan. Lajilla on lukuisia alalajeja, kuten läntinen nimialalaji ja itäinen, alapuolelta valkoinen asiatica. Pohjoisilla alueilla sillä on säännöllistä vaellusliikehdintää etenkin syksyisin. Suomessa pähkinänakkeli on ollut satunnaispesijä ilman selkeää pitkäaikaistrendiä, mutta 2000-luvulla se on saanut säännöllistä jalansijaa Ahvenanmaalla ja Itä-Suomessa. Suomessa tavataan kahta alalajia: eteläistä nimialalajia ja itäistä asiaticaa. Syksyisin Suomeen saapuu vaeltajia lähinnä idästä, ja osa talvehtii ruokintapaikkojen läheisyydessä.

Tiesitkö tätä?

  • Haliaksella pähkinänakkeli on lähes jokavuotinen syksyinen vierailija; ennätyssyksynä 1995 havaittiin yli 700 yksilöä, ja rengastukset painottuvat aamupäivään kello 9–11.
  • Pähkinänakkeli on ainoa eurooppalainen lintu, joka kiipeää puunrunkoa myös pää alaspäin.

Ääntely

Laulu
Kutsu
Varoitusääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Pieni, pulleapäinen ja lyhytpyrstöinen varpuslintu, jolla on suora, terävä nokka. Selkä on siniharmaa, ja silmän yli kulkee musta juova; alapuoli on alalajista riippuen valkoinen tai oranssinruskea, ja alaperä on punaruskea. Erottuu tiaisista mustan silmäjuovan ja tavan liikkua puunrungoilla myös pää alaspäin ansiosta.

Heimo

Sittidae

Koko

Pieni (varpunen)

Värit

harmaa, oranssi, valkoinen, musta

Elinympäristön kuvaus

Asustaa monenlaisissa metsissä, lehti- ja havumetsissä, sekä puistoissa ja puutarhoissa, joissa on vanhoja puita.

Ruokavalio

Syö hyönteisiä, siemeniä ja pähkinöitä; kiilaa pähkinät kaarnan rakoon ja hakkaa ne auki. Käy myös ruokinnoilla talin, kauran ja siementen parissa.

Käyttäytyminen

Kiipeilee puissa ketterästi myös pää alaspäin ja ääntelee kirkkailla, vihellysmäisillä äänillä. Pesii koloon, jonka suuaukon se muuraa savella sopivan kokoiseksi. Liikehtii säännöllisesti erityisesti syksyisin; ei ole aamuvirkku muuttaja, vaan liikkuu enimmäkseen aamupäivällä.

Lähteet

Ääni: Pascal Christe, XC466459, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/466459

Ääni: Sonothèque ADVL, XC707700, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/707700

Ääni: Carlo Fracasso, XC788450, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/788450

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.34586

Tutustu myös