Kaulushaikara

Kaulushaikara

Botaurus stellaris

Tunnista kaulushaikara äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Melko harvinainen

Kaulushaikara on ruovikkoisten lintuvesien laji, jonka kumea ja kauaskantoinen puhallus on kesäyölle tunnusomainen. Laji on hämäräaktiivinen ja huomaamaton reviirin kuulutuksen ulkopuolella. Se esiintyy Länsi-Euroopasta Tyynellemerelle lauhkealla vyöhykkeellä. Suomessa laji on melko uusi tulokas ja esiintyy levinneisyytensä pohjoisrajalla. Suomen kaulushaikarat talvehtivat rengaslöytöjen perusteella Keski- ja Itä-Euroopassa, ja kaukaisimpia yksilöitä on tavattu Välimereltä ja Mustaltamereltä.

Tiesitkö tätä?

  • Suomen kanta on kasvanut 1990-luvulta alkaen, ja kasvu kiihtyi 2000-luvulla.
  • Kumea, kauaskantoinen puhallus kuuluu kesäöiden ruovikoihin ja paljastaa muuten piilottelevaa lajia.

Ääntely

Laulu
Lentoääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Kookas, ruskeankirjava ja voimakkaasti juovikas haikara, jonka väritys sulautuu ruovikkoon. Usein pysyttelee piilossa ja jähmettyy pystyyn ruovikon suojassa; koiraan kumea puhallus on hyvin tunnusomainen. Lennossa raskas ja pyöreähkösiipinen; erotettavissa muista haikaroista tummanruskeasta, raidallisesta yleisilmeestä ja vahvasta ruovikkosidonnaisuudesta.

Heimo

haikarat

Koko

Hyvin iso (joutsen)

Värit

ruskea, musta, oranssi, valkoinen

Elinympäristön kuvaus

Ruovikkoiset lintuvedet ja laajat, tiheät ruovikot järvien ja merenlahtien reunoilla.

Ruokavalio

Syö pääasiassa kaloja, sammakoita ja muita pieniä vesieläimiä sekä suurikokoisia selkärangattomia, toisinaan myös pieniä nisäkkäitä ja lintujen poikasia; saalistaa tyypillisesti ruovikoiden suojassa matalassa vedessä.

Käyttäytyminen

Hämäräaktiivinen ja huomaamaton; koiras ilmoittaa reviiriään kumealla puhalluksella. Muuttaa usein öisin.

Lähteet

Ääni: Miro Demko, XC362697, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/362697

Ääni: Joost van Bruggen, XC434683, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/434683

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.26164

Tutustu myös