Laulurastas

Laulurastas

Turdus philomelos

Tunnista laulurastas äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Hyvin yleinen

Laulurastas pesii suurimmassa osassa Eurooppaa, ja lajin levinneisyys jatkuu laajana vyöhykkeenä Uralin itäpuolelle. Länsi- ja Etelä-Euroopassa se on paljolti paikkalintu, kun taas Keski-, Pohjois- ja Itä-Euroopan kannat muuttavat talvehtimaan Välimeren ympäristöön ja Lähi-itään. Laulurastas pesii kaikenlaisissa metsäympäristöissä. Suomessa laulurastasta tavataan saaristosta tunturikoivuvyöhykkeelle; pesimäkannaksi on arvioitu 800 000–1,4 miljoonaa paria. Suomessa rengastetuista laulurastaista on runsaasti löytöjä erityisesti Etelä- ja Lounais-Euroopasta.

Tiesitkö tätä?

  • Laulurastaan kevätmuutto aikaistui 1980-luvulta 2010-luvulle keskimäärin kuudella vuorokaudella, mutta viivästyi 2020-luvulla.
  • Laulurastas rikkoo kotiloiden kuoret iskemällä niitä samaan kiveen, jonka ympärille kertyy kuorenpalojen ”paja”.

Ääntely

Laulu
Lentoääni
Varoitusääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Keskikokoinen rastas, jonka selkä on harmaanruskea, vatsapuoli vaaleahko ja rinta sekä kyljet tiheästi tummapilkkuiset. Siivenaluset ovat kellertävät (erottaa punakylkirastaasta, jolla ne ovat punertavat), eikä selvää kulmajuovaa ole. Kutsuääni on terävä ”tsip”, ja koiraan laulu on kirkas ja melodinen, toistuvista säkeistä koostuva.

Heimo

rastaat

Koko

Keskikokoinen (rastas)

Värit

ruskea, valkoinen, musta, oranssi

Elinympäristön kuvaus

Pesii kaikenlaisissa metsäympäristöissä, puistoissa ja puutarhoissa; pesä vuorataan lahopuusta ja savesta tehdyllä sileällä kerroksella.

Ruokavalio

Syö pääasiassa kastematoja, kotiloita, etanoita ja hyönteisiä; loppukesällä ja syksyllä myös marjoja ja hedelmiä. Kotiloiden kuoret se rikkoo iskemällä niitä kiveen, ”alasimeen”.

Käyttäytyminen

Tyypillinen yömuuttaja, jonka aktiivisuus painottuu aamu- ja iltahämärään; se on rastaista hämäräaktiivisin. Koiraan laulu on erittäin melodista, ja se toistaa säkeitä usein kahdesti tai kolmesti. Suomessa kevään ensimmäiset laulurastaat saapuvat maaliskuun puolivälin jälkeen, ja kevätmuutto huipentuu huhtikuun loppupuolella; syysmuutto alkaa syyskuun alussa ja huipentuu syyskuun loppupuoliskolla, minkä jälkeen määrät vähenevät nopeasti loka–marraskuussa.

Lähteet

Ääni: Benoît Van Hecke, XC541754, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/541754

Ääni: Joost van Bruggen, XC434600, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/434600

Ääni: Sonothèque ADVL, XC732177, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/732177

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.33119

Tutustu myös