Lapinpöllö

Lapinpöllö

Strix nebulosa

Tunnista lapinpöllö äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Melko harvinainen

Lapinpöllö on havumetsävyöhykkeellä pesivä pöllölaji, jonka yhtenäinen levinneisyys ulottuu Fennoskandiasta ja Venäjän länsiosista Venäjän itäisimpiin osiin sekä laajalti Pohjois-Amerikan pohjoisosiin; se pesii harvalukuisena myös Valko-Venäjällä, Puolan itäosissa ja Baltiassa. Se on myyräspesialisti, jolla on kaikista pöllöistä suurin naamakiehkura. Laji on nomadi, joka vaeltaa hyvien pikkunisäkästiheyksien perässä. Suomessa lapinpöllön pesintöjen määrä vaihtelee voimakkaasti myyräkantojen mukaan, muutamasta sadasta yli tuhanteen pariin. Eteläisessä Suomessa sitä nähdään ”nälkätalvina” vuosittain.

Tiesitkö tätä?

  • Lapinpöllöllä on kaikista pöllöistä suurin naamakiehkura, joka ohjaa äänet korviin ja auttaa paikantamaan saaliin jopa paksun lumen alta.
  • Vaikka lapinpöllö näyttää kookkaalta, suuri osa sen koosta on höyheniä.

Ääntely

Laulu

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Erittäin suuri pöllö, yleisilmeeltään harmaa ja viiruinen. Poikkeuksellisen suuri, samankeskisin renkain kuvioitu naamakiehkura, keltaiset silmät ja leuan musta laikku ovat näyttävät tuntomerkit. Erottuu viirupöllöstä suuremman naamakiehkuran ja keltaisten silmien (viirupöllöllä tummat silmät) perusteella.

Heimo

pöllöt

Koko

Iso (varis)

Värit

harmaa, valkoinen, ruskea, musta, keltainen

Elinympäristön kuvaus

Pesii havumetsävyöhykkeellä vanhoissa havu- ja sekametsissä, usein soiden ja hakkuiden lähellä; pesii usein petolintujen vanhoissa risupesissä tai tekopesissä.

Ruokavalio

Myyräspesialisti, joka saalistaa pääasiassa pikkunisäkkäitä ja paikantaa ne kuulon avulla myös paksun lumipeitteen alta.

Käyttäytyminen

Saalistaa ensisijaisesti kuulon varassa suuren naamakiehkuran avustamana. Nomadi, joka vaeltaa hyvien pikkunisäkästiheyksien perässä; vanhatkin linnut voivat siirtyä satoja kilometrejä pesimäpaikkojen välillä, ja osa vanhoista jättää huonoina myyrävuosina pesinnän väliin. Nuoret liikkuvat laajoilla alueilla nälän ajamina.

Lähteet

Ääni: Robert Petersen, XC986000, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/986000

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.29004

Tutustu myös