Kirjosieppo

Kirjosieppo

Ficedula hypoleuca

Tunnista kirjosieppo äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Hyvin yleinen

Kirjosiepon levinneisyys kattaa suurimman osan Euroopasta, painottuen pohjois- ja itäosiin, sekä osia Keski-Aasiasta. Se asuttaa lehti- ja sekametsiä, jopa tunturikoivikkoa, sekä kulttuuriympäristöjä, kunhan sopiva pesäkolo löytyy. Kirjosieppo talvehtii Saharan eteläpuolisessa Afrikassa kapealla, Gambiasta Kongoon ulottuvalla vyöhykkeellä. Suomessa kirjosieppo esiintyy koko maassa ja on yksi yleisimmistä pönttöpesijöistä (arvio 250 000–750 000 paria).

Tiesitkö tätä?

  • Kirjosieppo pesii mielellään linnunpöntössä.
  • Laji on yömuuttaja; keväällä koiraat muuttavat keskimäärin muutaman päivän ennen naaraita.

Ääntely

Laulu
Kutsu
Lentoääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Pienikokoinen sieppo; koiras on mustavalkoinen, valkoinen vatsapuoli ja selvä valkea siipilaikku, usein myös pieni valkea laikku otsalla. Naaras on ruskeasävyinen yläpuolelta ja vaaleampi alta, ilman koiraan valkeaa otsalaikkua; molemmilla sukupuolilla selvärajainen siipilaikku. Heinä–elokuisen sulkasadon jälkeen osa koiraista on ruskeampia ja voivat muistuttaa naaraita.

Heimo

siepot

Koko

Pieni (varpunen)

Värit

musta, valkoinen, ruskea

Elinympäristön kuvaus

Asuttaa erilaisia lehti- ja sekametsiä, jopa tunturikoivikkoa, sekä kulttuuriympäristöjä, kunhan sopiva pesäkolo löytyy.

Ruokavalio

Pääosin hyönteissyöjä: sieppaa lentäviä hyönteisiä lyhyillä pyrähdyksillä sekä poimii niveljalkaisia myös maasta ja kasvillisuudesta. Syksyllä käyttää ravinnokseen lisäksi marjoja.

Käyttäytyminen

Yömuuttaja; keväällä koiraat tulevat keskimäärin hieman ennen naaraita. Syksyllä nuoret ja vanhat muuttavat samaan aikaan, ja syysmuutto on nopeasti ohi. Laulaa keväällä pirteää säettä reviirillään ja pesii kolossa tai pöntössä. Suomessa kevään ensimmäiset saapuvat huhtikuun lopulla ja päämuutto ajoittuu toukokuun puoliväliin. Syysmuutto käynnistyy heinäkuun lopulla, huipentuu elokuun puolivälissä, ja viimeisiä nähdään syyskuun alussa.

Lähteet

Ääni: Klaus-Jürgen Papke, XC949361, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/949361

Ääni: Sonothèque ADVL, XC707382, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/707382

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.34021

Tutustu myös