Muchołówka żałobna

Muchołówka żałobna

Ficedula hypoleuca

Rozpoznaj gatunek muchołówka żałobna po głosie lub zdjęciu i zapisuj swoje obserwacje w aplikacji Ptasi Paszport.

  • Pobierz z App Store
  • Pobierz z Google Play
Liczebność: Bardzo pospolity

Muchołówka żałobna to mały, długodystansowy wędrowiec z rozległym zasięgiem lęgowym w Europie po zachodnią Syberię, zimujący w zachodniej i środkowej Afryce na południe od Sahary. Samiec w szacie godowej jest kontrastowo czarno-biały z wyraźną białą plamą na czole i dużą białą plamą na skrzydle, samica i samce poza sezonem są szarobrązowe. Gatunek dziuplak, chętnie zasiedlający budki lęgowe, o barwnym śpiewie i charakterystycznym kontaktowym „łitt”.

Czy wiesz, że?

  • W strefach współwystępowania tworzy mieszańce z muchołówką białoszyją, a śpiew samców mieszańców łączy elementy obu gatunków.
  • U tego gatunku zdarza się wielożeństwo – samiec potrafi obsadzić kilka gniazd, co u wróblowych należy do rzadkości.

Głos

Śpiew
Głos wabiący
Głos w locie

O gatunku

Rozpoznawanie

Samiec w szacie godowej: czarny wierzch, biały spód, wyraźna biała plama na czole i duża biała plama na skrzydle, białe krawędzie ogona; brak białej obroży odróżnia go od muchołówki białoszyjej. Samica oraz samiec poza sezonem: szarobrązowe z mniejszą białą plamą na skrzydle i białawymi krawędziami ogona; u tego gatunku pole bieli na skrzydle jest zwykle mniejsze, a obroża nigdy nie tworzy pełnego kołnierza, choć szarawe samce mogą przypominać samice gatunków pokrewnych.

Rodzina

Muscicapidae

Wielkość

Mały (wróbel)

Kolory

czarny, biały, brązowy

O siedlisku

Zasiedla jasne, stare lasy liściaste i mieszane z dziuplastymi drzewami, a także zadrzewienia, parki, ogrody i sady. Unika miejsc wilgotnych, preferuje cieplejsze stanowiska; chętnie korzysta z budek lęgowych. W czasie przelotów pojawia się w różnych środowiskach, najczęściej leśnych.

Pożywienie

Głównie owady i ich larwy chwytane w locie z zasiadki oraz zbierane z roślin i ziemi; chętnie pasikoniki i motyle. Jesienią zjada też dżdżownice oraz owoce i jagody, a podczas niedoboru pokarmu sięga po nasiona i inne drobne bezkręgowce.

Zachowanie

Poluje z zasiadki, nagle zrywając się do krótkiego lotu za zdobyczą; często kiwa ogonem i strzepuje skrzydłami. Poza lęgami bywa skryta i trzyma się koron drzew; samiec intensywnie śpiewa przy potencjalnym gnieździe. Jest wędrowna na duże odległości.

Źródła

Nagranie: Klaus-Jürgen Papke, XC949361, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/949361

Nagranie: Sonothèque ADVL, XC707382, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/707382

Zobacz też