Kaspianpikkukiuru

Kaspianpikkukiuru

Alaudala heinei

Tunnista kaspianpikkukiuru äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Harvinainen

Kaspianpikkukiuru on pieni kiurulaji, jota tavataan Ukrainasta ja Keski-Turkista Keski-Aasian ja Etelä-Siperian kautta Mongolian eteläosiin ja etelään aina Etelä-Afganistaniin saakka. Se erotettiin aiemmin samaan lajiin lasketusta välimerenpikkukiurusta omaksi lajikseen vuonna 2020. Laji viihtyy avoimilla ja kuivilla mailla, joissa se elää enimmäkseen maassa.

Tiesitkö tätä?

  • Kaspianpikkukiuru ja välimerenpikkukiuru katsottiin pitkään samaksi lajiksi; ne erotettiin erillisiksi lajeiksi vuonna 2020.
  • Lajin tieteellinen nimi heinei on annettu saksalaisen ornitologin Ferdinand Heinen kunniaksi; sukunimi Alaudala merkitsee käytännössä “pientä kiurua”.

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Pienikokoinen, hiekanruskea ja hienosti juovainen kiuru, jonka alapuoli on vaalea ja rinta heikosti viiruinen. Siipijuovat ovat niukat ja takakynsi lyhyehkö kiuruksi; kokonaisvaikutelma on vaalea ja vähäkontrastinen. Laji muistuttaa läheisesti välimerenpikkukiurua, ja määritys voi usein vaatia hyvää lähituntumaa ja äänten huomioimista.

Heimo

kiurut

Koko

Pieni (varpunen)

Värit

ruskea, valkoinen, harmaa

Elinympäristön kuvaus

Avoimet, kuivat alueet kuten arot, puoliaavikot, matalakasvuiset ruohikot ja myös ihmistoiminnan muovaamat avomaat.

Ruokavalio

Syö pääasiassa siemeniä ja maasta löytyviä pieniä selkärangattomia, kuten hyönteisiä; poikaset saavat yleensä enemmän eläinravintoa.

Käyttäytyminen

Ruokailee ja liikkuu pääosin maassa, tekee lyhyitä pyrähdyksiä ja voi laulaa sekä lennossa että maassa tai matalalta tähystyspaikalta. Pesä on tyypillisesti maassa suojaisessa kohdassa, kuten muillakin kiuruilla.

Lähteet

Tutustu myös