Kalliokyyhky

Kalliokyyhky

Columba livia

Tunnista kalliokyyhky äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Yleinen

Kalliokyyhkyn kesy muoto, kesykyyhky eli pulu, on levinnyt ihmisen mukana laajoille alueille ja pesii ihmisasutusten yhteydessä. Kalliokyyhkyn villi kantamuoto esiintyy Etelä-Euroopasta ja Pohjois-Afrikasta Aasian etelä- ja keskiosiin. Suomessa pesimäkanta on noin 30 000–50 000, tiheimmillään eteläosissa; pohjoisimmat esiintymisalueet ovat Sodankylän ja Ivalon seuduilla.

Tiesitkö tätä?

  • Rengastustietojen mukaan kesykyyhkyt liikkuvat yleensä vain lyhyitä matkoja; kaukaisimmat löydöt ovat olleet vain joitakin satoja kilometrejä rengastuspaikalta.
  • Molemmat emot hautovat munia ja ruokkivat poikasia oksentamallaan kupumaidolla.

Ääntely

Laulu
Kutsu

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Keskikokoinen kyyhky (pituus noin 30–35 cm, siipiväli 62–68 cm). Muistuttaa uuttukyyhkyä, mutta kalliokyyhkyn selkä ja siipien yläpinnat ovat usein vaaleamman harmaat ja yläperä on valkoinen, mikä auttaa erottamisessa.

Heimo

kyyhkyt

Koko

Iso (varis)

Värit

harmaa, musta, vihreä, valkoinen

Elinympäristön kuvaus

Kesykyyhky liittyy vahvasti rakennettuun ympäristöön ja pesii etenkin suurissa kaupungeissa. Villi kalliokyyhky pesii luonnossa merenrannikon luolissa ja kalliojyrkänteillä sekä vuoristoissa Etelä-Euroopasta ja Pohjois-Afrikasta Aasian etelä- ja keskiosiin.

Ruokavalio

Pääasiassa kasvipohjaista siemen- ja viljaravintoa; kaupunkiympäristössä hyödyntää myös ihmisen tarjoamia ruokailumahdollisuuksia.

Käyttäytyminen

Ihmisasutukseen sopeutunut ja yleensä paikallinen laji, joka pesii kaupunkien ja asutuskeskusten läheisyydessä. Koiras ja naaras hautovat vuorotellen, ja laji voi tuottaa useita pesyeitä vuodessa. Suomessa laji havaitaan ympäri vuoden ja liikkuvuus on vilkkaimmillaan kesäkuun puolivälistä elokuun loppuun. Viime vuosikymmeninä pesimäkannassa on havaittu taantumaa, vaikka talvikannat ovat pysyneet melko vakaina.

Lähteet

Ääni: Sonothèque ADVL, XC1136258, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/1136258

Ääni: Marie-Lan Taÿ Pamart, XC541143, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/541143

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.27903

Tutustu myös