Uuttukyyhky

Uuttukyyhky

Columba oenas

Tunnista uuttukyyhky äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Melko harvinainen

Uuttukyyhkyä tavataan lähes koko Euroopassa; se puuttuu lähinnä pohjoisimmasta Fennoskandiasta, Pohjois-Venäjältä ja Islannista. Levinneisyys jatkuu Itä-Euroopasta Keski-Venäjälle, ja Keski-Aasiassa on erillinen esiintymisalue; talvehtii Länsi- ja Etelä-Euroopassa. Uuttukyyhky on aikainen kevätmuuttaja, ja ilmastonmuutoksen myötä kevätmuutto on aikaistunut ja syysmuutto viivästynyt. Suomessa uuttukyyhky elää levinneisyytensä pohjoisrajoilla ja pesii pääosin maan eteläisessä ja läntisessä osassa; pesimäkannaksi on arvioitu noin 4 000 paria.

Tiesitkö tätä?

  • Kevätmuutto aikaistui seurantajaksolla keskimäärin 13 vuorokautta ja syysmuutto viivästyi noin viidellä vuorokaudella.
  • Poikasia ruokitaan kyyhkynmaidolla, jota kehittyy emojen kuvuissa.

Ääntely

Laulu

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Keskikokoinen, siniharmaa kyyhky. Kaulan sivuilla metallinkiiltoiset läiskät, siiven yläpinnalla harmaa laikku tummareunaisena. Puuttuvat sepelkyyhkylle tyypilliset valkoinen kaulaläiskä ja selkeät valkoiset siipijuovat; toisaalta uuttukyyhkyltä puuttuu kesykyyhkylle tyypillinen valkoinen yläperä. Huhuilu on vaimea, tasarytminen kaksitavuinen “uu-hu”.

Heimo

kyyhkyt

Koko

Iso (varis)

Värit

harmaa, musta, vihreä

Elinympäristön kuvaus

Suosii maatalousympäristöjä. Elää lehdoissa, sekametsissä ja haavikoissa sekä muilla avoimilla metsäisillä alueilla, joissa on runsaasti kolopuita; ruokailee pelloilla ja niityillä. Paikoin pesii myös kallioisilla rannikoilla.

Ruokavalio

Pääosin kasviravintoa: nuoria versoja ja taimia sekä viljaa ja herneitä; lisäksi marjoja ja siemeniä. Täydentää ravintoaan pienillä selkärangattomilla, kuten hyönteisillä ja etanoilla; joillakin alueilla syö myös tammenterhoja ja männynsiemeniä, etenkin syksyn muuttoaikaan. Poikaset saavat ravinnokseen kyyhkynmaitoa.

Käyttäytyminen

Aikainen kevätmuuttaja. Melko sosiaalinen, pesii kolopuissa tai pöntöissä. Suomessa päämuutto keväällä ajoittuu maaliskuun lopusta toukokuun alkuun ja syksyllä syys–lokakuulle; syysliikehdintä alkaa jo elokuun lopussa.

Lähteet

Ääni: Sonothèque ADVL, XC1107913, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/1107913

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.27908

Tutustu myös