Järripeippo

Järripeippo

Fringilla montifringilla

Tunnista järripeippo äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Hyvin yleinen

Järripeippo pesii laajalla alueella Fennoskandiasta boreaalisen havumetsävyöhykkeen halki Itä-Aasiaan asti. Laji on lähimuuttaja: Pohjois-Euroopan pesimäkanta talvehtii pääasiassa Keski- ja Etelä-Euroopassa, ja muuttoaikoina se on näkyvimpiä etenkin syksyllä. Suomessa järripeippo pesii pääosin maan pohjoispuoliskossa, joskin yksittäisiä pesijöitä tavataan etelämpänäkin. Määrät vähenivät 1980-luvulta 2010-luvulle, mutta ovat 2020-luvulla elpyneet, vaikka pesimäkanta Suomessa on ollut selvässä laskussa.

Tiesitkö tätä?

  • Järripeipon kevätmuutto aikaistui keskimäärin neljällä vuorokaudella seurantajakson aikana.
  • Parhaimpina syyspäivinä muutolla voidaan nähdä tuhansia järripeippoja.

Ääntely

Kutsu
Lentoääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Selvä valkea yläperä näkyy lennossa ja auttaa erottamaan lajin peiposta. Koiraan kesäpuvussa pää, niska ja selkä ovat mustat ja rinta ruosteenoranssi; talvella koiras on himmeämpi ja nokka kellertävä mustakärkisenä. Naaraalla yläpuoli on harmaanruskea ja rinta beigensävyinen. Ääni on nasaali dzääy ja lyhyt kova jäk; laulu on lyhyt ja synkkä, viherpeipon sävyinen.

Heimo

peipot

Koko

Pieni (varpunen)

Värit

oranssi, musta, valkoinen, ruskea

Elinympäristön kuvaus

Pesii valoisissa havu- ja sekametsissä sekä tunturikoivikoissa; tiheissä kuusikoissa viihtyy huonommin. Pesä sijaitsee puussa oksanhangassa.

Ruokavalio

Talvella pääasiassa siemeniä, kesällä hyönteisiä; käy myös ruokintapaikoilla.

Käyttäytyminen

Lähimuuttaja, jonka syysmuutto voi olla hyvin runsasta; parhaimpina syyspäivinä muutolla voidaan nähdä tuhansia järripeippoja. Nuorilla linnuilla koiraat muuttavat keskimäärin myöhemmin kuin naaraat. Suomessa kevätmuutto käynnistyy maalis–huhtikuun taitteessa ja huipentuu huhtikuun jälkimmäisellä puoliskolla; toukokuun alun jälkeen laji on harvinainen, kunnes syysmuutto alkaa syyskuun alkupuolella ja päämuutto ajoittuu syys–lokakuun taitteeseen.

Lähteet

Ääni: Alexander Kurthy, XC108349, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/108349

Ääni: Sonothèque ADVL, XC707500, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/707500

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.36239

Tutustu myös