Peippo

Peippo

Fringilla coelebs

Tunnista peippo äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Hyvin yleinen

Peippo pesii laajalla alueella Euroopassa ja Länsi-Aasiassa; pohjoiset peipot talvehtivat Keski-Euroopassa sekä Välimeren ympäristössä. Se on metsien runsaimpia pesimälajeja. Suomessa laji pesii metsissä pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta ja on pajulinnun ohella Suomen runsain pesimälaji.

Tiesitkö tätä?

  • Peipon kevätmuutto on aikaistunut 1980–90-luvulta 2000-luvulle muutamia vuorokausia.
  • Lajin tieteellinen nimi coelebs (”poikamies”) viittaa siihen, että koiraat saapuvat muuttomatkaltaan ennen naaraita ja osa talvehtii naaraista erillään.

Ääntely

Laulu
Kutsu
Lentoääni
Varoitusääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Pituus 16–17 cm. Koiras on naarasta värikkäämpi: punaruskea vatsapuoli ja siniharmaa päälaki sekä niska; naaras on harmaanruskea. Molemmilla sukupuolilla on kaksi valkoista siipilaikkua ja vihreä yläperä. Tukeva nokka, koiraalla sinertävä ja naaraalla tumma. Erottuu muista samankokoisista varpuslinnuista valkoisten siipijuovien, vihreän yläperän ja reippaan, yksinkertaisen laulun perusteella.

Heimo

peipot

Koko

Pieni (varpunen)

Värit

ruskea, harmaa, valkoinen, sininen, musta

Elinympäristön kuvaus

Pesii kaikenlaisissa metsissä sekä puistoissa ja puutarhoissa; suosii erityisesti lehtoja ja reheviä sekametsiä. Muuttoaikoina ruokailee pelloilla ja rikkaruohostoissa.

Ruokavalio

Syö monenlaisia siemeniä ja kesällä runsaasti selkärangattomia; nappaa usein myös lentäviä hyönteisiä. Poikasille syötetään selkärangattomia, ja talvella peippo käy mielellään ruokintapaikoilla.

Käyttäytyminen

Muutto painottuu aamun ensimmäisiin tunteihin. Keväällä koiraat muuttavat ennen naaraita ja vanhat ennen nuoria; syksyllä nuoret muuttavat ennen vanhoja ja vanhoista naaraat ennen koiraita. Haliaksella peippo on runsaimpia läpimuuttavia lintuja; keväällä päämuutto on tyypillisesti joitakin tuhansia lintuja ja syksyllä kymmeniä tuhansia. Kevätmuutto alkaa maaliskuun lopulla–huhtikuun alussa, huipentuu huhtikuun puolivälin jälkeen ja hiipuu toukokuun puolivälin jälkeen. Peippo on Tulliniemen metsäalueen yleisimpiä pesimälajeja. Kesällä havaitaan nuorten lintujen kesäkiertelyä. Syysmuutto käynnistyy elokuun lopulla–syyskuun alussa, huipentuu syyskuun jälkipuoliskolla ja hiipuu lokakuun jälkipuoliskolla. Muuttajamäärissä ei ole tapahtunut voimakkaita muutoksia, mutta pesimäkanta on hieman vähentynyt.

Lähteet

Ääni: Sonothèque ADVL, XC1088506, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/1088506

Ääni: Sonothèque ADVL, XC954053, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/954053

Ääni: Sonothèque ADVL, XC953879, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/953879

Ääni: Olivier Grimm, XC560861, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/560861

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.36237

Tutustu myös