Isolepinkäinen

Isolepinkäinen

Lanius excubitor

Tunnista isolepinkäinen äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Melko harvinainen

Isolepinkäinen on laajalle levinnyt lepinkäinen, jota tavataan pesivänä suurimmassa osassa Eurooppaa sekä Pohjois-Afrikassa, Länsi- ja Keski-Aasiassa, Lähi-idässä ja Intian niemimaalla. Tyypillisiä pesimäympäristöjä ovat puoliavoimet maastot, kuten rämeet, hakkuuaukeat ja harva tunturikoivikko. Pohjoiset alalajit ovat hyvin karaistuneita. Suomessa pesintä painottuu Pohjois-Suomeen ja Pohjanmaalle, etelämpänä laji on harvalukuisempi. Suomen pesimäkannan kooksi on arvioitu noin 6 000–9 000 paria. Eteläisessä Suomessa laji on melko näkyvä syysmuuton aikaan ja talvikausina.

Tiesitkö tätä?

  • Suomessa rengastettujen isolepinkäisten ulkomaanlöydöt painottuvat Itämeren ympärysmaihin ja Keski-Eurooppaan.
  • Isolepinkäinen varastoi saalistaan seivästämällä sitä oksanhankoihin tai piikkilangoille.

Ääntely

Kutsu

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Vaaleanharmaa lepinkäinen, jolla on silmien yli kulkeva musta naamio, musta pyrstö ja mustat siivet, joissa näkyy valkoisia laikkuja; nokka on vahva. Selvästi suurempi ja harmaasävyisempi kuin pikkulepinkäinen, joka on selältään lämpimän ruskea.

Heimo

lepinkäiset

Koko

Keskikokoinen (rastas)

Värit

harmaa, valkoinen, musta

Elinympäristön kuvaus

Puoliavoimet elinympäristöt, kuten rämeet, hakkuuaukeat ja harva tunturikoivikko; talvellakin suosii avoimia maastoja ja käyttää sähkölinjoja sekä yksittäisiä puita ja pensaita tähystyspaikkoina.

Ruokavalio

Pikkunisäkkäät ovat tärkeää ravintoa sekä talvi- että kesäkausina, ja talvisin se saalistaa myös pienempiä lintuja, esimerkiksi linturuokinnoilla. Syö lisäksi hyönteisiä.

Käyttäytyminen

Suosii avoimia maastoja ja tähystää saalista korkeilta paikoilta, kuten sähkölangoilta sekä puiden ja pensaiden latvoista. Varastoi saalistaan seivästämällä sitä oksanhankoihin, piikkeihin tai piikkilankoihin. Pohjoiset alalajit ovat karaistuneita, ja osa linnuista talvehtii pohjoisessa.

Lähteet

Tutustu myös