Ťuhýk šedý

Ťuhýk šedý

Lanius excubitor

Poznej druh ťuhýk šedý podle hlasu nebo fotky a zapisuj svá pozorování do Ptačího pasu.

  • Stáhnout z App Store
  • Stáhnout z Google Play
Hojnost: Spíše vzácný

Ťuhýk šedý je středně velký pěvec a největší evropský zástupce ťuhýků. Je to obratný predátor otevřené krajiny s nápadnou černou maskou a bílým polem v křídle. Patří k holarktickým druhům s rozsáhlým areálem; některé populace jsou tažné, jiné stálé. Kořist obvykle loví z vyvýšených posedu a často si ji ukládá na trny jako zásobu.

Víš, že…?

  • Kořist si často „zakládá“ na trny či do vidlic větví a vytváří tak krátkodobou spižírnu.
  • Při lovu se umí na místě třepotat podobně jako poštolka.

Hlas

Volání

O druhu

Určování

Robustní ťuhýk, svrchu světle šedý a zespodu bílý, s výraznou černou maskou přes oko, černými křídly a dlouhým černým ocasem. V křídle je nápadné bílé pole tvořené světlými kořeny letek, dobře viditelné i v letu; ocas má často světlé okraje. Na posezu působí vzpřímeně a díky mohutnému, hákovitému zobáku „dravě“. Mladí ptáci mají jemné vlnkování na spodině. Od ťuhýka menšího se liší větší postavou a delším ocasem, menší maskou nezasahující na čelo a chybějícím lososovým nádechem na spodině.

Čeleď

Laniidae

Velikost

Střední (drozd)

Barvy

šedý, bílý, černý

O prostředí

Otevřená a polotevřená krajina s loukami a pastvinami, remízky, rozptýlenými keři a osamělými stromy, okraje lesů a paseky; důležité jsou vyvýšené vyhlídkové body (ploty, dráty, vrcholy keřů) a hustší keřový porost pro hnízdění. V rámci rozsáhlého areálu obývá i mozaiku řídkých lesů, mokřadů či sušších stepních stanovišť.

Potrava

Převládá větší hmyz (zejména brouci a blanokřídlí), dále drobní savci, ptáci a jejich mláďata; méně často bere plazy a obojživelníky, příležitostně i ryby. Na podzim může doplňovat jídelníček semeny a plody.

Chování

Vyhlíží kořist ze zvýšených posedu, často výrazně kývá ocasem a létá rychle v dlouhých vlnách; útočí prudkým náletem na zem nebo loví i za letu. Kořist usmrcuje silným, hákovitým zobákem a někdy ji skladuje nabodnutou na trnech. Zpěv je poměrně tichý, varování tvoří drsné volání.

Zdroje

Podívej se také