Isokäpylintu

Isokäpylintu

Loxia pytyopsittacus

Tunnista isokäpylintu äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Yleinen

Isokäpylinnun levinneisyys keskittyy Fennoskandiaan, Baltiaan ja Venäjän länsiosiin. Laji on erikoistunut syömään männyn siemeniä, ja tyypillistä pesimäympäristöä ovat laajat mäntykankaat. Se on pikkukäpylintua harvalukuisempi ja esiintymiseltään laikuttaisempi. Suomessa isokäpylinnun esiintyminen on laikuttaista; pesimäkannan koko vaihtelee arviolta 20 000–50 000 parin välillä. Havaintomäärät kasvoivat seurantajakson aikana, ja pesimäkanta on kaksinkertaistunut 2000-luvulla.

Tiesitkö tätä?

  • Suomessa isokäpylinnun pesimäkanta kasvoi kaksinkertaiseksi 2000-luvun aikana.
  • Isokäpylinnun järeä nokka on sopeutunut männynkäpyjen kovien suomujen avaamiseen.

Ääntely

Lentoääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Isokäpylinnun nokka on käpylinnuista kookkain ja selvästi syvempi ja voimakkaampi kuin pikkukäpylinnulla; ala- ja ylänokan kärjet ristissä. Koiras on tiilen- tai oranssinpunainen, naaras harmaan- tai kellanvihreä; molemmilla siivet ja pyrstö tummasävyiset. Laji on rotevampi ja harteikkaampi kuin pikkukäpylintu, ja sen kutsuäänet ovat matalampia.

Heimo

peipot

Koko

Keskikokoinen (rastas)

Värit

punainen, ruskea, oranssi, harmaa

Elinympäristön kuvaus

Laajat mäntykankaat ja muut mäntymetsät.

Ruokavalio

Erikoistunut männyn siemeniin; poimii siemenet kävyistä risteävällä, vahvalla nokallaan.

Käyttäytyminen

Ravinto-olosuhteet säätelevät esiintymistä, ja havaintomäärät vaihtelevat erityisesti talvikausina. Yksilöt voivat liikkua pesimäkausien välillä, mutta keskimäärin lyhyempiä matkoja kuin pikkukäpylintu. Pesimäkauden ulkopuolella muodostaa parvia, usein yhdessä muiden käpylintujen kanssa. Haliaksella isokäpylintua tavataan ympäri vuoden, ja runsaimmat määrät havaitaan touko–kesäkuussa sekä syys–lokakuussa pesinnän jälkeisten vaellusten myötä.

Lähteet

Ääni: Teet Sirotkin, XC1157227, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/1157227

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.36356

Tutustu myös