Punatulkku

Punatulkku

Pyrrhula pyrrhula

Tunnista punatulkku äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Hyvin yleinen

Punatulkun levinneisyys kattaa suurimman osan Euroopasta sekä Aasian boreaalisen vyöhykkeen aina Japaniin asti, ja pohjoisten lintujen talvehtimisalueet ulottuvat Välimeren pohjoisrannoille ja Keski-Aasiaan. Laji pesii pääsääntöisesti kuusivoittoisissa metsissä. Pesimäaikaan punatulkku voi olla melko piilotteleva, mutta syysmuutolla ja talvikausina näkyvämpi, hakeutuen esimerkiksi linturuokinnoille ja pihlajanmarjoille. Pesimäkannat ovat vähentyneet laajalti Euroopassa. Suomessa punatulkkua tavataan koko maassa; pesimäkannan kooksi on arvioitu 180 000 paria.

Tiesitkö tätä?

  • Pihlajanmarjasato vaikuttaa punatulkkujen syysmuuttoon: runsaina marjavuosina tulkut muuttavat myöhemmin ja talvehtivat runsaslukuisempina.
  • Keväällä punatulkkukoiraat muuttavat ennen naaraita, syksyllä naaraat ennen koiraita.

Ääntely

Kutsu
Varoitusääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Tukevarakenteinen varpuslintu, jolla on paksu nokka, musta päälaki ja pyrstö, harmaa selkä, valkoinen yläperä sekä leveä harmaanvalkoinen siipijuova. Koiraalla vatsapuoli on kirkkaanpunainen, naaraalla harmaanbeige; nuoret ovat harmaanruskeita ilman mustaa päälakea. Kutsuääni on pehmeän huilumainen ”pyy”, ja laulu hiljaista rupattelua latvustossa.

Heimo

peipot

Koko

Pieni (varpunen)

Värit

punainen, musta, harmaa, valkoinen

Elinympäristön kuvaus

Pesii pääsääntöisesti kuusivoittoisissa metsissä, toisinaan myös tunturikoivuvyöhykkeellä. Talvikaudella liikkuu asutuksen tuntumassa ruokinnoilla ja pihlajanmarjoilla.

Ruokavalio

Syö pääasiassa siemeniä, marjoja ja puiden silmuja, myös hedelmäpuiden silmuja; syksyllä ja talven alussa pihlajanmarjat ovat tärkeitä. Poikasille tarjotaan hyönteisiä ja muita pikkueläimiä. Vierailee talvella mielellään lintulaudoilla.

Käyttäytyminen

Punatulkku on aamuvirkku muuttaja: muutto alkaa jo ennen auringonnousua ja on aktiivisimmillaan pari tuntia sen jälkeen. Keväällä koiraat muuttavat ennen naaraita ja syksyllä päinvastoin. Pihlajanmarjasato vaikuttaa syysmuuton ajoitukseen ja talvehtijoiden määrään: runsaina marjavuosina muutto viivästyy ja talvehtijoita on enemmän. Lajin näkee yleensä pareina tai pieninä ryhminä. Suomessa punatulkun syysmuutto alkaa melko myöhään ja päähuippu ajoittuu loka–marraskuulle; laji on syksyllä runsaslukuisempi kuin keväällä.

Lähteet

Ääni: Benoît Van Hecke, XC543718, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/543718

Ääni: Sonothèque ADVL, XC916002, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/916002

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.36366

Tutustu myös