Taviokuurna

Taviokuurna

Pinicola enucleator

Tunnista taviokuurna äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Yleinen

Taviokuurna on holarktinen laji, joka pesii laajalti Euraasian ja Pohjois-Amerikan havumetsävyöhykkeellä. Se on lähimuuttaja ja monin paikoin esiintymisalueellaan paikkalintu. Laji on liikkuvainen, ja joinain talvina taviokuurnia vaeltaa runsaasti etelämmäs erityisesti hyvinä pihlajanmarjavuosina. Suomessa taviokuurnan pesimäkanta keskittyy Kainuun ja Kuusamon seudulta Itä-Lappiin ja kattaa arviolta 15 000 paria; kanta on ilmeisesti pysynyt vakaana. Joinain talvina taviokuurnia liikkuu runsaasti eteläisempään Suomeen. Suomeen saapuu myös yksilöitä Venäjän luoteisosista, ja Suomesta rengastettuja on löydetty Ruotsin ja Norjan eteläosista.

Tiesitkö tätä?

  • Syksyn 2012 huippuvaelluksella Haliaksella havaittiin yli 300 taviokuurnaa.
  • Haliaksella taviokuurna on harvalukuinen lähimuuttaja, ja joinain vuosina lajia ei havaita lainkaan; havainnot painottuvat loppusyksyyn.

Ääntely

Kutsu

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Vahvarakenteinen ja pitkäpyrstöinen peippolintu, jolla on lyhyt ja voimakas, kärjestä hieman alaspäin kaartuva nokka. Koiraan yleisväri on vadelmanpunainen harmaasävyin, naaras ja nuori koiras harmaankellanoransseja; kaikissa puvuissa erottuu kaksi valkoista siipijuovaa.

Heimo

peipot

Koko

Keskikokoinen (rastas)

Värit

punainen, harmaa, oranssi, musta, valkoinen

Elinympäristön kuvaus

Pesii boreaalisessa havumetsävyöhykkeessä; suosii vanhoja ja koskemattomia havumetsiä, joissa on koivua ja varvikkoa. Talviaikaan liikkuu ravinnon perässä myös asutuksen läheisyyteen.

Ruokavalio

Syö pääasiassa siemeniä, silmuja ja marjoja, erityisesti pihlajanmarjoja, mutta myös hyönteisiä ja hämähäkkejä.

Käyttäytyminen

Lähimuuttaja ja monin paikoin paikkalintu; hyvin liikkuvainen, ja pihlajanmarjavuosina voi vaeltaa runsaasti etelämmäs. Pesimäaikaan harvalukuinen ja piilotteleva; talvisin hakeutuu ravinnon perässä myös taajamiin ja on usein hyvin kesy.

Lähteet

Kuva: Вячеслав Юсупов, CC BY 4.0 https://www.gbif.org/occurrence/5938054483

Ääni: Teet Sirotkin, XC1157228, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/1157228

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.36351

Tutustu myös