Hippiäisuunilintu

Hippiäisuunilintu

Phylloscopus proregulus

Tunnista hippiäisuunilintu äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Melko harvinainen

Hippiäisuunilintu on pieni itäinen uunilintu, joka pesii Aasian havupuuvaltaisissa vuoristometsissä Keski-Aasian Altailta itään aina Tyynelle valtamerelle. Se talvehtii Etelä-Kiinassa ja Kaakkois-Aasiassa, ja syksyisin sitä harhautuu säännöllisesti Eurooppaan. Hippiäisuunilintu on Suomessa itäinen pikkuharvinaisuus, jota havaitaan syksyisin säännöllisesti lokakuun alusta marraskuulle. Havaintomäärät ovat 2000-luvulla olleet jonkin verran aiempaa alhaisempia, ja väheneminen on jatkunut myös 2010-luvulla.

Tiesitkö tätä?

  • Haliaksella hippiäisuunilinnusta on havaintoja noin 40 yksilöstä; rengastusten mediaani on 15.10., lähellä muun Suomen mediaania 11.10.
  • Hippiäisuunilinnun vaalean keltainen yläperä näkyy, kun lintu leijailee oksan kärjessä.

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Pieni, hippiäisen kokoinen uunilintu, jonka pääkuviointi on hyvin voimakas: tumma päälaki, leveä kellertävä silmäkulmajuova ja vaalea päälakijuova. Siivellä on kaksi selvää siipijuovaa ja yläperä on vaalean keltainen; kutsuääni kirkas ”dui”.

Heimo

kertut

Koko

Pikkuinen (hippiäinen)

Värit

vihreä, keltainen, valkoinen

Elinympäristön kuvaus

Pesii havupuuvaltaisissa vuoristometsissä ja rakentaa pesän puuhun. Harhailijat tavataan usein rannikolla, saarissa ja puistoissa.

Ruokavalio

Hyönteissyöjä.

Käyttäytyminen

Vilkas lehvästössä liikkuja, joka leijailee usein hetken oksan kärjessä hyönteisiä poimiessaan. Syksyllä harhailijoita nähdään usein tiais- ja hippiäisparvien mukana. Kutsuääni on kirkas ”dui”, ja laulu kirkas ja voimakas.

Lähteet

Tutustu myös