Taigauunilintu

Taigauunilintu

Phylloscopus inornatus

Tunnista taigauunilintu äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Yleinen

Taigauunilintu on pieni uunilintu, joka pesii Aasian pohjoisosien taigassa; levinneisyys ulottuu lännessä lähimmillään Uralin itärinteille. Se talvehtii pääosin Kaakkois-Aasiassa. Syksyisin idästä harhautuu säännöllisesti suuria määriä taigauunilintuja Eurooppaan. Suomessa ja Haliaksella taigauunilintu on jokasyksyinen, idästä saapuva läpimuuttaja, jonka havaintomäärät ovat lisääntyneet 2010-luvulta alkaen.

Tiesitkö tätä?

  • Taigauunilinnun paljastaa usein kova, korkea, kuusitiaismainen ”tsy-i”-kutsuääni.

Ääntely

Kutsu

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Pieni, vihertävänharmaa uunilintu: selkä vihertävä ja vatsapuoli vaalea. Korostunut vaalea silmäkulmajuova ja tumma silmäjuova; siivissä kaksi selkeää vaaleaa siipijuovaa, joita tummemmat alueet korostavat. Tertiaalien reunat sekä jalat ja nokka ovat vaaleat, yläperä selän värinen. Kutsuääni on kova, korkea, kuusitiaismainen ”tsy-i”.

Heimo

kertut

Koko

Pikkuinen (hippiäinen)

Värit

vihreä, valkoinen, keltainen, ruskea

Elinympäristön kuvaus

Pesii taigan lehtipuuvaltaisissa ja sekametsissä ja talvehtii Kaakkois-Aasiassa; muuttoaikaan harhailijoita tavataan usein rannikon niemillä, puistoissa ja saarilla.

Ruokavalio

Syö pääasiassa hyönteisiä, joita se poimii puiden lehvästöstä.

Käyttäytyminen

Vilkas lehvästössä liikkuja, jonka paljastaa usein kova kutsuääni. Syksyllä Eurooppaan harhautuvien lintujen runsaus vaihtelee vuosittain itäisten virtausten mukaan. Suomessa esiintyminen alkaa syysmuutolla yleensä syyskuun puolivälissä. Rengastusaineiston perusteella päämuutto Haliaksella on keskimäärin 1.10., kun valtakunnallinen mediaani on muutamaa päivää aiemmin 26.9.

Lähteet

Tutustu myös