Hernekerttu

Hernekerttu

Curruca curruca

Tunnista hernekerttu äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Hyvin yleinen

Hernekertun levinneisyysalue kattaa suurimman osan Euroopasta sekä Länsi- ja Keski-Aasiasta, ja laji talvehtii Keski- ja Itä-Afrikassa, Lähi-idän eteläosissa sekä Intian niemimaalla. Se pesii puoliavoimissa ympäristöissä kuten metsien reunoilla, katajikkoisilla saarilla ja kedoilla sekä puutarhoissa ja pihaympäristöissä. Suomessa hernekerttu on runsaslukuinen pesimälaji, jonka yhtenäinen levinneisyysalue yltää eteläiseen Lappiin. Suomessa rengastetut hernekertut suuntaavat syysmuutolla kaakkoon, ilmeisesti kiertäen Välimeren Lähi-idän länsiosien kautta.

Tiesitkö tätä?

  • Marraskuussa 1994 Haliaksella havaittu poikkeuksellisen myöhäinen hernekerttu varmistui 20 vuotta myöhemmin Suomen ensimmäiseksi halimodendri-alalajin yksilöksi.
  • Hernekertun kevätmuutto on Haliaksella aikaistunut keskimäärin neljällä vuorokaudella seurantajakson aikana.

Ääntely

Laulu
Kutsu

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Pieni, harmahtavasävyinen kerttu: selkä on harmahtava, vatsapuoli vaaleampi ja kurkku selvästi valkoinen. Päässä erottuu tumma, naamiomainen kuvio. Ääni on terävä naksaus ja laulu lyhyt, yksinkertainen säksätys, kuin kuivien herneiden ravistelua.

Heimo

kertut

Koko

Pikkuinen (hippiäinen)

Värit

harmaa, valkoinen, ruskea, musta

Elinympäristön kuvaus

Pesii puoliavoimissa ympäristöissä, kuten metsien reunoilla, katajikkoisilla saarilla ja kedoilla sekä puutarhoissa ja pihaympäristöissä.

Ruokavalio

Pääasiassa hyönteisiä; lisäksi jonkin verran marjoja.

Käyttäytyminen

Hernekerttu on yömuuttaja. Vanhat linnut muuttavat syksyllä keskimäärin aiemmin kuin nuoret. Laji on esimerkkitapaus siitä, kuinka pitkänmatkan muuttajat säätelevät muuttonopeuttaan muuttoreitin lämpötilavaihtelujen mukaan. Suomessa kevään päämuutto havaitaan yleensä toukokuun puolivälin jälkeen; syysmuutto alkaa heinäkuun puolivälin jälkeen ja päämuutto on elokuun puolivälissä.

Lähteet

Ääni: Sonothèque ADVL, XC918542, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/918542

Ääni: Pascal Christe, XC580316, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/580316

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.33937

Tutustu myös