Pensaskerttu

Pensaskerttu

Curruca communis

Tunnista pensaskerttu äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Hyvin yleinen

Pensaskerttu pesii laajalla alueella Euraasian länsi- ja keskiosissa ja talvehtii Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa. Se pesii puoliavoimissa ja avoimissa ympäristöissä, kuten pelto-ojien pensaikoissa, niittyjen ja laidunten pusikoissa ja reunametsissä sekä pihoissa, puutarhoissa ja joutomailla. Suomessa yhtenäinen levinneisyys yltää Oulun tasalle, ja lajia tavataan harvalukuisena myös eteläisessä Lapissa ja Kuusamossa. Suomen pesimäkannaksi on arvioitu noin 300 000–400 000 paria; havaintojen mukaan pesimäkanta on 2000-luvulla vähentynyt.

Tiesitkö tätä?

  • Suomessa koiraat muuttavat keväällä keskimäärin noin kuusi vuorokautta ennen naaraita.
  • Kevätmuutto on aikaistunut keskimäärin kuudella vuorokaudella seurantajakson aikana, mikä kuvastaa muuttolintujen nopeaa reagointia ympäristönmuutoksiin.

Ääntely

Laulu
Kutsu
Varoitusääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Pensaikoissa liikkuvan linnun erottaa yhdistelmästä valkoinen kurkku, ruosteenruskeat siiven yläpeitinhöyhenet ja pitkähkö, usein terhakasti pystyssä pidetty pyrstö. Vanha koiras on keväällä kirkkaampi: pää selvästi harmaampi ja kurkku laajalti puhtaanvalkoinen. Ääntelyyn kuuluu käheähkö varoitus ”tsäk tsäk” ja tyypillinen, reipas laulusäe; äänet auttavat erottamaan lajin muista kertuista.

Heimo

kertut

Koko

Pieni (varpunen)

Värit

ruskea, harmaa, valkoinen, oranssi

Elinympäristön kuvaus

Pesii puoliavoimissa tai avoimissa ympäristöissä, kuten pelto-ojien pensaikoissa, niittyjen ja laidunten pusikoissa ja reunametsissä sekä pihoissa, puutarhoissa ja joutomailla.

Ruokavalio

Pääosin hyönteisiä ja muita selkärangattomia; lisäksi syö marjoja ja muuta pehmeää kasviravintoa etenkin loppukesällä.

Käyttäytyminen

Yömuuttaja; koiraat muuttavat keväällä keskimäärin hieman naaraita aiemmin. Pensaskerttu on esimerkkilaji pitkänmatkan muuttajasta, jonka muuttonopeutta ja päämuuton ajoittumista säätelevät kevään lämpötilavaihtelut pesimäalueilla. Suomessa kevään ensimmäiset yksilöt saapuvat toukokuun alussa ja kevätmuuton huippu on toukokuun lopussa; syksyn päämuutto ajoittuu elokuun alkupuoliskolle. Suomalaiset linnut ylittävät Välimeren keskiosista tai itäpuolelta syyskuussa ja saapuvat Afrikan talvehtimisalueilleen lokakuussa.

Lähteet

Ääni: Benoît Van Hecke, XC546167, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/546167

Ääni: Sonothèque ADVL, XC707325, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/707325

Ääni: Sonothèque ADVL, XC707327, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/707327

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.33936

Tutustu myös