Gærdesanger

Gærdesanger

Curruca curruca

Genkend gærdesanger på stemmen eller et foto, og noter dine observationer i Fuglepas.

  • Hent i App Store
  • Hent i Google Play
Forekomst: Meget almindelig

Gærdesanger (Curruca curruca) er en lille, diskret spurvefugl, udbredt i de tempererede egne fra Europa til det vestlige og centrale Asien. Den trækker om vinteren til varmere områder i Afrika, Arabien og Indien. Den holder ofte til i tæt løv, men er typisk ret tillidsfuld og kan ses i buske, hegn, småskove samt parker og haver.

Vidste du?

  • Sangen er en kort, klaprende rullen, som ofte leveres fra skjul i tæt buskads.
  • Ud over insekter tager den i sensæsonen også bær og kan endda nippe til flydende nektar.

Stemme

Sang
Kald

Om arten

Kendetegn

Lille, gråbrun sanger med gråt hoved, hvor et mørkere kindfelt anes. Ryggen er brunlig, og vingerne mangler rustrøde felter; undersiden er lys. Adskilles fra tornsanger ved det mere ensartede gråbrune udseende, det mørkere kindfelt og fraværet af rødbrune vingefelter; den korte, klaprende sang er også karakteristisk.

Familie

Sylviidae

Størrelse

Bitte lille (fuglekonge)

Farver

grå, hvid, brun, sort

Om levestedet

Tætte buske og krat, levende hegn, småskove (herunder lave nåleskove) samt grønne områder som parker og haver. Foretrækker lysåbne eller mosaikprægede landskaber med kraftig undervegetation.

Føde

Overvejende insekter og andre smådyr; i sensommer og efterår også bær og til tider nektar.

Adfærd

Gennemsøger buske og træer for smådyr med hurtige, smidige bevægelser. Synger ofte fra tæt vegetation, virker ikke specielt sky, og foretager langdistancetræk mellem yngle- og vinterområder.

Kilder

Se også