Harmaasirkku

Harmaasirkku

Emberiza calandra

Tunnista harmaasirkku äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Harvinainen

Harmaasirkku pesii laajalla alueella Euroopassa sekä paikoin Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä; yhtenäisen levinneisyysalueen pohjoisraja kulkee Tanskasta Liettuaan ja Kazakstanin länsireunalle. Se pesii erilaisilla avomailla, kuten aroilla, avoimilla viljelyksillä ja niityillä. Laji on enimmäkseen paikkalintu, osa kannasta muuttaa, ja pesimäkannat ovat vähentyneet monin paikoin levinneisyysalueellaan. Suomessa laji on harvinainen harhailija: vuoteen 2022 mennessä on 111 havaintoa, joista valtaosa koskee keväisiä touko–kesäkuun lintuja, kun taas loppusyksyiset havainnot ovat hyvin harvinaisia.

Tiesitkö tätä?

  • Koiras on moniavioinen ja sillä voi olla useita naaraita.
  • Istuu usein pystyasennossa näkyvillä tähystyspaikoilla, kuten tolpan päässä.

Ääntely

Laulu
Lentoääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Kiurun kokoluokan, tukevatekoinen sirkku, jolla on paksu nokka. Muistuttaa nuorta keltasirkkua, mutta on isompi ja jykevämpi; siivissä ja yläperässä ei ole punaruskeaa sävyä, eikä pyrstössä ole valkoista. Istuu usein pystyasennossa tolppien ja muiden tähystyspaikkojen päällä. Sukupuolet ovat samanväriset.

Heimo

sirkut

Koko

Pieni (varpunen)

Värit

ruskea, valkoinen, harmaa

Elinympäristön kuvaus

Pesii erilaisilla avomailla, kuten aroilla, avoimilla viljelyksillä ja niityillä.

Ruokavalio

Syö pääasiassa siemeniä; kesällä ravintoon kuuluu myös selkärangattomia. Ruokailee enimmäkseen maassa.

Käyttäytyminen

Enimmäkseen paikkalintu, mutta osa kannasta muuttaa. Ruokailee maassa ja oleskelee usein näkyvillä paikoilla pystyasennossa; koiras voi olla moniavioinen.

Lähteet

Ääni: Sonothèque ADVL, XC707698, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/707698

Ääni: Sonothèque ADVL, XC730610, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/730610

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.35145

Tutustu myös