Peltosirkku

Peltosirkku

Emberiza hortulana

Tunnista peltosirkku äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Melko harvinainen

Peltosirkun levinneisyysalue ulottuu Euroopasta pitkälle Aasian puolelle aina Mongoliaan asti, ja talvehtimisalueita on laikuittain Afrikan länsirannikolla sekä Nigeriassa ja Etiopiassa. Se on avomaiden laji, joka vaatii sekä avointa tilaa että korkeampia laulupaikkoja. Laji on taantunut voimakkaasti monin paikoin. Suomessa pesimäalueet keskittyvät etelä- ja länsirannikolle. Suomen pesimäkanta on ollut enimmillään noin 200 000 paria, nykyään noin kymmenesosa siitä.

Tiesitkö tätä?

  • Peltosirkku on yksi Suomen pesimälinnuston voimakkaimmin taantuneista lajeista ja uhanalaistuvan linnuston symboleista.
  • Haliaksella 1980-luvun huippumuutot käsittivät useita kymmeniä yksilöitä, mutta 2020-luvulla havaitaan vain yksittäisiä lintuja vuodessa.

Ääntely

Lentoääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Koiraan tuntomerkkejä ovat vaaleankeltainen kurkku ja viiksijuovat, selkeä keltainen silmärengas sekä vatsan ruosteenpunertava sävy; selässä on ruskean, valkean ja mustan kirjailua. Naaras on koirasta hailakampi ja hillitymmin kuvioitunut. Laulu on lyhyt ja kirkas säe, jota esitetään näkyviltä istumapaikoilta avoimilla pelloilla, mikä auttaa erottamaan lajin muista sirkuista.

Heimo

sirkut

Koko

Pieni (varpunen)

Värit

ruskea, harmaa, keltainen, oranssi

Elinympäristön kuvaus

Avomaiden laji, joka pesii erilaisissa peltoympäristöissä ja tarvitsee sekä avointa peltotilaa että näkyviä, korkeampia laulupaikkoja. Levinneisyytensä eteläosissa viihtyy paahteisilla puoliavoimilla alueilla.

Ruokavalio

Syö pääasiassa siemeniä sekä eläinravintona hyönteisiä, toukkia ja matoja.

Käyttäytyminen

Pesimäaikaan koiraat laulavat avoimilla pelloilla korkeilta paikoilta, kuten tolpilta, sähkölangoilta tai puiden ja pensaiden latvoista. Laji muuttaa myös öisin. Haliaksella peltosirkku on läpimuuttaja: kevätmuutto sijoittuu huhtikuun lopusta kesäkuun alkuun ja syysmuutto elokuun alusta syyskuun alkuun; lintuja havaitaan usein muuttolennossa.

Lähteet

Ääni: Tim Vochten, XC947273, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/947273

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.35154

Tutustu myös