Kivitasku

Kivitasku

Oenanthe oenanthe

Tunnista kivitasku äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Yleinen

Kivitaskulla on hyvin laaja levinneisyys: se pesii suurimmassa osassa Euraasiaa sekä Pohjois-Amerikan koillis- ja luoteisosissa ja Grönlannissa, ja talvehtii Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Se on kuivien avoympäristöjen laji, joka pesii arktisella tundralla, maatalousympäristöissä, saariston avoluodoilla, kaupungeissa ja joskus avoimissa ja valoisissa männiköissä. Laji on monin paikoin taantunut erityisesti maatalousympäristöjen muutosten ja mahdollisesti myös talvehtimisalueiden muutosten vuoksi. Suomessa pesii arviolta 50 000–100 000 kivitaskuparia, mutta laji on taantuva ja sen levinneisyys on pienentynyt.

Tiesitkö tätä?

  • Kivitaskun kevätmuutto on aikaistunut keskimäärin kymmenellä vuorokaudella ja syysmuutto viivästynyt keskimäärin neljällä vuorokaudella seurantajakson aikana.
  • Alaskassa pesivät kivitaskut muuttavat Euraasian mantereen yli Afrikkaan talvehtimaan, ja Grönlannin pesimäkanta ylittää Atlantin.

Ääntely

Laulu

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Koiras kevätpuvussa on selästä harmaa, vatsapuolelta valkea ja kurkusta sekä rinnasta kellertävä, silmän päällä selvä valkoinen kulmajuova ja silmän seudulla musta naamari; naaras on hillitympi ja ilman naamiota, siivet ruskeammat. Syyspuvussa naaras ja nuori ovat hiekanvärisiä, koiras hieman kontrastikkaampi. Erottava tuntomerkki on pyrstön kuviointi: valkea yläperä ja pyrstö, jossa musta T-kuvio.

Heimo

rastaat

Koko

Pieni (varpunen)

Värit

oranssi, harmaa, valkoinen, musta, ruskea

Elinympäristön kuvaus

Kuivien avoympäristöjen laji, joka pesii tundralla, maatalousmaisemissa, saariston avoluodoilla, kaupungeissa sekä paikoin avoimissa ja valoisissa männiköissä; pesä on usein kivenkolossa.

Ruokavalio

Pääasiassa hyönteisiä; lisäksi muita selkärangattomia ja syksyllä myös marjoja.

Käyttäytyminen

Yömuuttaja, jonka nuoret ja vanhat linnut muuttavat samaan aikaan. Muuttoaikoina lintuja saapuu aamuhämärissä yömuutolta ja illalla ne valmistautuvat uuteen yömuuttoon; päiväsaikaan levähtävät yksilöt liikkuvat aktiivisesti. Suomessa kevään ensimmäiset saapuvat huhtikuun alussa ja päämuutto ajoittuu huhtikuun lopun ja toukokuun lopun välille; syysmuutto käynnistyy heinäkuun lopulla ja on voimakkaimmillaan elokuun puolivälissä, harvoja havaitaan vielä lokakuussa.

Lähteet

Ääni: Hugo Leclerc, XC670093, CC BY 4.0 https://xeno-canto.org/670093

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.32966

Tutustu myös