Rødhovedet and

Rødhovedet and

Netta rufina

Genkend rødhovedet and på stemmen eller et foto, og noter dine observationer i Fuglepas.

  • Hent i App Store
  • Hent i Google Play
Forekomst: Meget sjælden

Rødhovedet and (Netta rufina) er en dykand i familien af egentlige andefugle. Den har sin hovedudbredelse fra Middelhavsregionen gennem Rusland til Centralasien og foretrækker vegetationsrige søer og brakvandsområder med klart vand. Den dykker efter bundplanter og smådyr, men tager også føde i overfladen, og hannen kendes let på sit røde næb og rødbrune hoved.

Vidste du?

  • Hannen har et markant rødt næb og rødbrunt hoved, som har givet arten sit danske navn.
  • Den kan blive omkring 10–15 år gammel.

Stemme

Kald

Om arten

Kendetegn

Hannen har rødbrunt/orangebrunt, rundet hoved, klart rødt næb, sort bryst og lyse flanker; øjnene virker rødlige. Hunnen er gråbrun med tydelig mørk kalot og lysere kinder samt mørkere næb. Skiller sig fra taffeland ved hannens røde næb og mere kugleformede hovedprofil samt de lysere flanker; hunnen adskilles ved den markerede mørke kalot og lysere ansigt, hvor taffelændens hun er mere jævnt brun.

Familie

Anatidae

Størrelse

Stor (krage)

Farver

orange, sort, hvid, brun, rød

Om levestedet

Vegetationsrige ferskvandssøer og brakvandsområder med klart vand, gerne med udbredte bestande af undervandsplanter.

Føde

Overvejende vandplanter og andre bundplanter samt smådyr som for eksempel insekter og snegle; tager også føde i overfladen.

Adfærd

Fouragerer ved at dykke roligt efter føde på bunden eller plukke i overfladen. Ses ofte svømme mellem tæt akvatisk vegetation, hvor den også raster skjult.

Kilder

Se også