Punapäänarsku

Punapäänarsku

Netta rufina

Tunnista punapäänarsku äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Melko harvinainen

Punapäänarsku on kookas sukeltajasorsa, joka pesii hajanaisesti laajalla alueella Etelä- ja Keski-Euroopasta Keski-Aasiaan. Se suosii reheviä, ruovikkoisia järviä ja kosteikkoja. Suomessa punapäänarsku on vuosittainen harhailija, josta on tehty yli sata havaintoa, enimmäkseen kevätkuukausina.

Tiesitkö tätä?

  • Haliaksen ainoa havainto oli pariskunta Uddfladanilla 15.–22.4.2018; linnut nähtiin jopa parittelevan, ja kyseessä oli aseman 314. laji.
  • Punapäänarskun koiraan kirkkaan punainen nokka ja oranssi pää erottuvat kauas.

Ääntely

Kutsu

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Koiras erottuu helposti oranssinpunaisesta, hieman pullistuneesta päästä, punaisesta nokasta, mustasta rinnasta ja peräpäästä, vaaleista kyljistä sekä ruskeasta selästä. Naaras on vaaleanruskea, ja sen pää on kaksivärinen: silmien kohdalta ylös ruskea ja alas selvästi vaaleampi, lähes valkea.

Heimo

sorsat

Koko

Iso (varis)

Värit

oranssi, musta, valkoinen, ruskea, punainen

Elinympäristön kuvaus

Rehevät, ruovikkoiset järvet, suot ja kosteikot.

Ruokavalio

Syö pääasiassa vesikasveja, kuten näkinpartaisleviä.

Käyttäytyminen

Kokosukeltaja, joka hakee ravintonsa sukeltamalla, mutta ruokailee myös pintaa pulikoiden.

Lähteet

Ääni: Pascal Christe, XC780823, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/780823

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.26402

Tutustu myös